2013-07-21 18:30:00
Limuzína pre prezidenta
Limuzína pre prezidenta pozná svojho víťaza - bude sa aj vyrábať?
Zdroj: Jakovlev-Weel

Súťaž o limuzínu pre Kremeľ má už svojho víťaza, bude sa páčiť Putinovi?

Vyše 120 návrhov novej prezidentskej limuzíny sa nakoniec zišlo v súťaži, ktorú vyhlásili v Rusku.

Víťazstvo patrí návrhu dvoch dizajnérov. Hurá, ruský prezident bude mať namiesto obstarožných tankov na kolesách konečne reprezentačné vozidlo. Bude ale naozaj návrh pre Kremeľ dosť dobrý?

Každá hlava štátu chce mať komfort (a bezpečnosť( na úrovni. Kým v USA podraiďujú všetko druhému faktoru (Obamova limuzína je prakticky obrnené vozidlo), v susednom Česku stačí prezidentovi Zemanovi aj Škoda Superb. Pre Vladimíra Putina je, zdá sa, akékoľvek aktuálne vyrábané auto na svete očividne nepostačujúce. V Rusku sa teda vybrali cestou vyhlásenia súťaže o najlepší dizajn prezidentskej limuzíny.

Hlasovanie v niekoľkých kolách

Z viac ako 120 návrhov bolo treba vybrať jeden. Bola to úmorná práca a po viackolovom hlasovaní zadávateľov sa podarilo vybrať víťazný návrh. Vytvorili ho Jaroslav Jakovlev (Rusko) a Bernd Weel (Holandsko). Podľa ich slov má auto vyjadrovať silu a autoritu. Cieľom bolo vytvoriť nezameniteľnú limuzínu s vlastnou DNA. No, tento zámer sa celkom nepodaril. Vozidlo má síce svojské črty a nevyzerá zle, ale inšpirácia vozidlami Rolls-Royce je očividná.

Zostáva už len posledná otázka. Či sa výsledok bude páčiť samotnému Putinovi. Ak áno, výrobe nič nestojí v ceste. V samotnom Rusku je niekoľko firiem, ktoré sú schopné nielen tento návrh, ale prakticky čokoľvek, čo má 4 kolesá a motor, dostať z projektovej podoby do reálneho sveta. Budeme si teda musieť počkať na samotné vyjadrenie Vladimír Putina. Kedy to bude, vie asi iba on sám. Alebo ani to nie...

Jozef Vydra
ZDROJ: cardesign.ru

Komentáre k článku


Stream naživo