2013-07-11 13:15:00
Graeme Obree sa chystá
Pozor, už ide... a s obnaženým... chrbtom.
Zdroj: Rick Robson/www.cyclesportphotos.com

Na bicykli hore zadkom a vyše stovkou – chystá sa šialený rekord

Dostal prezývku Lietajúci Škót. Čiastočne preto, že na majstrovstvách sveta dva razy ovládol stíhaciu jazdu jednotlivcov.

Graeme Obree okrem dvoch titulov svetového šampióna v rokoch 1993 a 1995 tiež dvakrát pokoril aj svetový rekord v hodinovke. To bolo v júli 1993 a v apríli 1994. Zaujímavosťou je, že jeho bicykle, ktoré nazval Old Faifthul, si v netradičnom dizajne postavil sám. Dokonca  použil súčiastky z vyradenej pračky.
Graeme bol známy aj svojim nekonvenčným štýlom jazdenia a hlavne neortodoxnou polohou na bicykli. To mu zostalo dodnes, keď už profesionálne nepreteká. Chce však prekonať doterajší svetový rekord a pred pár rokmi dokonca tvrdil, že chce dosiahnuť hranicu 100 míľ za hodinu, teda vyše 160 kilometrov za hodinu...Tentoraz mu vraj stačí prekonať rekord z roku 1999, ktorý má hodnotu 83 míľ za hodinu, teda 133,5 km/h.

Inside up, alebo všetko naopak...

Nekonvenčný bicykel, do ktorého Graeme Obree vlieza tak, že mu vytŕča časť chrbta a ďalej partie, ktoré už s ním nič nemajú spoločné a nohy, dostal zvláštne meno: Beastie. Toto malé torpédo vlastnej konštrukcie bude poháňať Obree čisto vlastnými silami. No, presnejšie šliapať bude sám, ale na to, aby sa pohol, ho musia roztlačiť. Dôkaz je vo videu, ktoré priniesol britský denník The Guardian. Výhľad z tejto „miniponorky“ na kolesách nie je vôbec dobrý a poloha „dole bradou“ spôsobuje, že jazdec má hlavu upretú o konštrukciu, čím sa mu do nej prenášajú vibrácie. Teda, komfort jazdenia to nie je, to fakt. Kvôli rýchlosti sa vraj musí trpieť.

Zdroj: Rick Robson/www.cyclesportphotos.com
Zdroj: Rick Robson/www.cyclesportphotos.com

Ešte to nie je ono...

Zatiaľ Obree dosiahol rýchlosť 80,46 km/h, čo momentálne na prelomenie rekordu nestačí. Je preto jasné, že, ako sám povedal, bude svoje vozidielko na „pedálový pohon“ ešte musieť výraznejšie modifikovať. Čo z toho nakoniec vylezie, nikto nevie... Jasné však zatiaľ je, že sa pokúsi prekonať rekord už tento september v americkej Nevade. Ako sa Graeme Obree vyjadril, našli na to ideálne rovnú asfaltovú plochu – žeby letisko?

Jozef Vydra
ZDROJ: cyclingweekly.co.uk, cyclesportphotos.com

Komentáre k článku


Stream naživo