2013-06-15 06:00:00
Nakrúcanie filmu Need for
Pre nakrúcanie filmu Need for Speed vyrobili vo Forde na objednávku špeciálny model Mustanga pre hlavného hrdinu.
Zdroj: srWRE, Ford

Kultová automobilová videohra Need for Speed príde ako film na plátna kín

Need for Speed asi poznáte ako počítačovú hru. Ale film? Je to tak, nakrúca sa už vo veľkom.

Dej filmu teraz nie je až taký dôležitý, pôjde skôr o stvárnenie predobrazu počítačovej hry. Dôležité je, že o príliš viac, ako jazdenie autami v ňom nepôjde. To by mohlo byť pre automobilového fanúšika zaujímavé. Dôvodov je niekoľko...

Z The Fast and the Furious (Rýchlo a zbesilo) sa po prvom (dovolíme si povedať, že najlepšom) filme stala v ďalších pokračovaniach  už viac streľačka, ako niečo, v čom hrajú hlavnú rolu autá a jazdenie s nimi... Nový film na motívy kultovej videohry Need For Speed však sľubuje zasa návrat k automobilovým naháňačkám a tajným pretekom.

Keď sa v roku 2001 pbjavil v kinách prvý film Rýchlo a zbesilo, rozpútal doslova tuningové šialenstvo. Akčný film z prostredia ilegálnych pouličných pretekov sa preslávil množstvom dôkladne upravených áut, ktoré inšpirovali celú generáciu tunerov na celom svete. Postupom času sa s každým novým dielom vytrácal čoraz viac dôraz na autá a z The Fast and the Furious sa stali prakticky tuctové akčné filmy. Nič pre srdce automobilových nadšencov.

Nadchnúť ďalšiu generáciu divákov práve pre rýchle autá by mohol skúsiť nový kúsok od štúdia Dreamworks, ktoré nakrúca film inšpirovaný legendárnou vidohrou od Electronic Arts. Need for Speed sa dostane do kín na jar roka 2014. Jeho tvorcovia sa po rôznych špionážnych obrázkoch z nakrúcania rozhodli poskytnúť malú, ale oficiálnu ochutnávku toho, na čo sa môžeme tešiť. Krátky pohľad za oponu z nakrúcania niektorých scén rozbúcha srdce nejednému fanúšikovi rýchlych áut. Hlavne keď sa v akčných scénach a naháňačkách objaví celý rad tých naozaj najpôsobivejších superšportových áut súčasnosti a doby veľmi nedávnej... Veď len tie mená vyrážajú dych: počínajúc Bugatti Veyron Super Sport, cez McLaren P1, Koenigsegg Agera a Nissan GT-R až po Lamborghini Sesto Elemento. Problém je v niečom inom. Ale aby sme vám nepokazili ilúzie hneď na začiatku, najprv sľúbený pohľad za scénu, kde v ukážkach uvidíte v hlavnej roli Aarona Paula, jeho protivníka hrá Dominic Cooper a režisér Scott Waugh sľubuje, že nás čaká naozaj vierohodný pocit, akoby sa autá rútili 370 km za hodinu... No, pre fanúšikov videohry a rýchlych áut takmer povinnosť vidieť...

Až sa srdce zastaví nejednému z vás, keď pri akčných scénach a filmových naháňačkách niekoľko z týchto skvostov opustí cestu a rozbije sa v kotrmelcoch. Taká škoda! Rozbiť (hoci kvôli filmu) jedny z najdrahších áut na svete? Neplačte, nejde až o takú škodu, ako sa na prvý pohľad zdá! Tvorcovia filmu totiž pracujú s replikami  - a navyše, keďže Dreamworks patrí k jedným z najlepších animačných štúdií na svete, výsledok bude (predpokladáme) viac trikový, ako skutočný. Najnovšie superšporty pri nakrúcaní Need for Speed sú podfuk na divákov – sú totiž falošné! To nie je v súčasnom filmovom priemysle nič neobvyklé . Otázne je, s akou kvalitou sú tieto imitácie vyrobené. Pozorné oko si všimne, že niečo nesedí a autá pre nakrúcanie sú nevierohodné repliky. Autori zrejme dúfajú, že sa akčné zábery po namixovaní s menej dramatickými pohľadmi na skutočné autá a počítačovej animácii všetko „usadia“ a bude to v pohode. Uvidíme.

Jozef Vydra
ZDROJ: Collider, Fox News, Geek Tyrant

Komentáre k článku


Stream naživo