2013-06-01 11:55:00
Evolution of the F1
Ako sa menili vozidlá - animácia vývoja F1 za 60 rokov počas jednej minúty.

Zažite históriu 60 rokov pretekov F1 v jednej minúte a bicykel rýchly ako formula!

Monoposty formule 1 tak ako ich poznáme dnes, prešli počas existencie najprestížnejších pretekov náročným vývojom.

Dá sa história formule jeden vtesnať do jednej minúty? Dá a dokonca je to úžasná animácia. Keby ste si poukladali postupne jednotlivé monoposty vedľa seba, zistili by ste pokrok, ktorý za ten čas urobili.

Zaujímavé je, že sa pri tom menila filozofia umiestnenia motora, poloha vodiča, volantu, rozmery vozidiel, ale tiež veľkosť, usporiadanie a počet valcov motorov.

Zmeny postihli aj volant, ktorý sa z pôvodného okrúhleho kolesa s veľkým priemerom stal multifunkčným ovládacím, riadiacim a komunikačným centrom. Nasledujúca animácia je výberom tých najvýraznejších (a najvýznamnejších) predstaviteľov jednotlivých monopostov v priebehu rokov.

V ľavom hornom rohu beží letopočet, v pravom zasa vidno, ako sa v priebehu času menil tvar volantu. Vedľa neho vidno meniaci sa počet valcov a typ motora (radový, vidlicový, plochý) no a v strede sa vám premietajú pohľady na tvary monopostov, veľkosť, tvar a umiestnenie zadného prítlačného krídla a všeličoho iného.

 

Rýchlosť je opojná, radi ju zdolávame a prekonávame, nielen pri sledovaní pretekov F1, ale aj v jednej stope. A práve odtiaľ prišla zaujímavá, takmer neuveriteľná správa:

Cyklista sa rútil na svojom bicykli rýchlosťou vyše 260 km/h!

Ak si myslíte, že  pritom šliapal do pedálov a rútil sa dole svahom nejakej sopky – nie je to tak! Bolo na vraj na dráhe bývalej francúzskej základne Munchouse, kde sa šialený cyklista (inakší veru byť nemohol...) pedálov takmer ani nedotkol (ak sa to dá vidieť z neostrých dostupných záberov). Francois Gissy je ten človek, ktorého výkon spája hrdinstvo s absolútnou šialenosťou a je zároveň od tohto týždňa najrýchlejším cyklistom na svete. Na „prúdovom bicykli“ spoločnosti Exotic Thermo Engineering to „rozfofroval“  až na rýchlosť 263 km/h. To znamená prekonanie doterajšieho rekordu o viac ako 20 km/h. Bicykel poháňal raketový motor na tekutý peroxid vodíka, čo pomohlo zabezpečiť nové hodnoty platného maxima.

 

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo