2013-05-26 05:00:00
Jaguar F-type
Jaguar F-type a cudzia žena za volantom - to môže byť začiatok pekných problémov.
Zdroj: Jaguar Cars Limited

Ako túžba dokáže zmeniť život celkom obyčajnému človeku

Damian Lewis, držiteľ Zlatého Glóbusu má v najnovšom filme Scotta Ridleyho zaujímavý druh práce.

Jeho postava Sydney Clark, ktorého hrá, sa živí ako doručovateľ luxusných športových áut. Toto zamestnanie môže byť nielen príjemné a netradičné, ale je aj veľmi nebezpečné. Voľnosť a vietor vo vlasoch (v prípade kabrioletu) na jednej strane je vyvážená veľkou zodpovednosťou za doručenie tovaru v neporušenom stave. A to veru niekedy môže byť kameňom úrazu. Tak ako aj v tomto prípade...

Režisérom je Ridley Scott

Ridley Scott, áno, ten Ridley Scot, ktorý nakrútil Votrelca, stvoril na svoje pomery veľmi krátke filmové dielko. Film Desire má trinásť minút a je to zmes akcie, dobrodružstva, naháňačiek, streľby a vášne, popretkávané dostatočnou dávkou humoru. Okrem týchto základných ingrediencií je v hre ešte prídel koní pod kapotou a nefalšovaný športový zvuk motora ďalšieho aktéra vo vedľajšej roli.

Keď sa tak nad tým zamyslíte, vlastne hrá hlavnú rolu. Vlastne ako je to naozaj, to sa dozviete z filmu, keď si ho pozriete. My teraz pridáme pár informácií navyše. Teda v prvom rade pripomeňme, že ide o Jaguára. Aby nedošlo k omylu, jeho celé meno je Jaguar F-type. Už asi tušíte, že je to nový kabriolet z dielne pôvodne britskej značky, ktorý  sa prezentuje takýmto netradičným spôsobom, s príchodom k zákazníkom,. Ale nie je to iba o aute. Ten film je síce krátky, ale Túžba (Desire) vás vtiahne do deja. Vyvrcholenie je... no možno trocha iné, ako by ste asi čakali. Povedzme že... prekvapujúce? No tak kliknite a vychutnajte si typický americký thriller v pôvodnom znení...

Jaguar pripravil nový dvojsedadlový kabriolet. Ako je v jeho prípade zvykom, tak s nekompromisnými a špičkovými jazdnými vlastnosťami. Nemožno zabudnúť na vyvážený vzhľad vozidla s karosériou, ktorá je  vyrobená z hliníka. To znamená, že sa hmotnosť auta  dostala na prijateľných 1 600 kg. Type-F je reálnym pokračovaním pôvodného konceptu C-X16, ktorý sa zaskvel v roku 2011 na frankfurtskom autosalóne.  Má síce plátennú strechu, ktorá sa môže otvoriť a zavrieť nad hlavami pasažierov za 12 sekúnd, no v tomto filme na juhu USA pri mexických hraniciach ju neuvidíte ani raz.

Zdroj: Jaguar Cars Limited
Zdroj: Jaguar Cars Limited

Čo si však môžete všimnúť, je športovo nízka pozícia v anatomických sedadlách. Menej sa vystavuje na obdiv ergonómia celého pracoviska vodiča a elektricky ovládané výduchy ventilácie a klimatizácie. Sú umiestnené rafinovane nad stredovým panelom, kde decentne skryté čakajú na svoju príležitosť. Bežne totiž nie sú viditeľné, ale objavia sa len vtedy, keď sa využívajú.

Zdroj: Jaguar Cars Limited
Zdroj: Jaguar Cars Limited

F-type sú vlastne tri typy

Nový Jaguar F-Type je k dispozícii v troch rôznych verziách. Odlišujú sa výbavou, použitou technikou a výkonom. Na spodku ponuky je verzia s benzínovým šesťvalcom s objemom 2 995 cm³. Jeho beh podporuje kompresor, vďaka čomu má výkon 250 kW (340 k) a maximálny krútiaci moment 450 Nm. Nad ním je postavená verzia s označením S v názve. Má navyše k základu 30 kW (40 k) a pribudlo mu aj 10 Nm navyše. Podvozok je nastavený tvrdšie a ostrejšie, na zadnej náprave pribudol samosvorný diferenciál a vozidlo má aj účinnejšie brzdy. Celkom na vrchu ponuky kraľuje model F-type V8 S, kde sa výkon dostal až na hodnotu 364 kW (495 k) a 626 Nm krútiaceho momentu. To je už naozaj veľká porcia aj pre takúto športovú šelmu a preto je maximálna rýchlosť elektronicky obmedzená na 300 km/h. Prednosťou vozidla je ideálne rozloženie hmotnosti 50:50. To je prísľubom  jednoduchého ovládania a transparentného správania auta, pričom celkový zážitok z jazdy umocňuje aktívne výfukové potrubie, ktoré prispieva k dokonalému akustickému vnemu.

Jozef Vydra
ZDROJ: Jaguar Cars Limited

Komentáre k článku


Stream naživo