2013-04-05 04:52:57
Tak ako je to
Nedávny rekord v zrýchlení z o-100 km/h bol začiatkom cesty k ďalším rýchlostným rekordom.
Zdroj: Henessey Performance

Tak ako je to vlastne naozaj, kto je tu skutočne najrýchlejší?!

Bugatti, Hennessey, alebo ešte niekto iný? Boj o najrýchlejšie auto planéty ma totiž zvláštnu príchuť.

Venom GT je so 427,6 km/h najrýchlejším autom na trhu. Dôraz je na tých posledných dvoch slovách predchádzajúcej vety: najrýchlejšie auto na trhu. Táto súťaž získava netradičný rozmer. V tom označení „najrýchlejšie“ je totiž háčik, vlastne hák.

Americký hyperšport Hennesey Venom GT sme vám už predstavili, keď nedávno dosiahol rekord v zrýchlení z 0 na 300 km/h. Lenže texaskej firme  Hennesey Performance to nestačí a skúša stále viac. Na námornej základni US Navy v kalifornskom Lemoore najnovšie dosiahol Venom GT rýchlosť 265,7 míľ za hodinu, čo v našej reči znamená 427,6 km/h. Stal sa tak najrýchlejším autom, aké si dnes môžete kúpiť. Viem, že červík pochybnosti hlodá vo vašom vnútre, veď Bugatti Veyron Super Sport sa prepracoval až na 431 km/h. Áno, máte pravdu, ale... zakladateľ a prezident spoločnosti John Hennessey to vysvetľuje: „Hoci Veyron Super Sport dosiahol 431 km/h, Bugatti obmedzuje rýchlosť cestných vozidiel na 415 km/h. Znamená to teda, že Venom GT je s dosiahnutou rýchlosťou 427,6 km/h najrýchlejším autom, aké je dostupné verejnosti.

Zdroj: Henessey Performance
Zdroj: Henessey Performance

A je vymaľované...

Marketing je silná zbraň, ale zaujímavé na ňom je, že nachádza aj logické vysvetlenia. Takže hoci to nevyzerá na čestný súboj, má John Hennessey pravdu. Tento rekord sa však do Guinnessovej knihy rekorodov nezapíše, lebo auto išlo iba jedným smerom, ale nie ešte aj späť, ako vyžadujú pravidlá.

Texasanom sa máli

Trojkilometrová vzletová a pristávacia dráha základne Lemoore im nebola dosť dlhá, aby Venom GT dosiahol maximálku. Keď vraj objavia dostatočne dlhý a rovný kus asfaltu (alebo betónovej dráhy), Hennessey sa pokúsi o ešte väčšiu rýchlosť. A potom Buggatti adiós, prídeš o titul najrýchlejšieho auta. Kde sa zastaví ručička rýchlomera nevedno, tipujeme 440, možno 450 km/h. Pravdepodobne na to vozidlo má, veď rýchlosť, ako naskakujú čísla na digitálnom rýchlomeri vyráža dych – a to sú hodnoty v míľach za hodinu...

 

Jozef Vydra
ZDROJ: venomgt.com, Hennessey Performance

Komentáre k článku


Stream naživo