2013-01-14 06:09:49
Brusel: oblečte modelky! Čína
Autá a ženy patria k sebe od začiatkov automobilizmu.

Brusel: oblečte modelky! Čína ich vyzliekla úplne.

Spoločenský status sa dá vyjadriť nielen autom, ale aj oblečením. Drahé aj rýchle autá a pekné dievčatá patrili k sebe odjakživa.

Najmä na autosalónoch harmonizovali ladné krivky a ostré hrany nových modelov s prítomnosťou krajšej polovičky ľudstva. Niekedy bol problém, na čo sa skôr pozerať. Je koniec, zabudnite, nič nebude! Ani len kúsok obnaženej pokožky?! Aspoň takto akosi si to predstavujú istí ľudia v Bruseli. Tentoraz "našťastie", len v tom "malom". Teda vrámci belgickej vlády. Lebo ten "veľký" Brusel, ako hlavné mesto parlamentu Európskej únie, sa začína správať ako neobmedzený pán tvorstva v krajinách EÚ. Nielen že prikazuje a nariaďuje, neraz nezmysly, alebo pripravuje nelogické nariadenia, ktoré stoja viac, ako konečný výsledok. Teraz už začína aj zakazovať veľa z toho lepšieho v živote človeka. A za chvíľu budú chcieť mocipáni v európskom parlamentne rozhodovať aj o tom, ako hlboko môžeme dýchať a kedy presne si budeme môcť odskočiť na záchod a ako dlho to smie trvať! Nápady, ako tento, majú kde zbierať, žiaľ.

Modelky sú "príliš odhalené"

Aspoň si to myslí belgická ministerka pre „sociálne začlennenie a rovné príležitosti“ Joëlle Milquetová zo stredo-ľavicovej strany Centre démocrate humaniste. Tá dospela, teda presnejšie dospela k rozhodnutiu, že prišiel správny čas, aby sa „umravnili“ automobilové výstavy. Dotyčná pani Milquetová napísala varovný list, ktorým vyzýva automobilky k zdržanlivosti na bruselskom autosalóne, ktorý sa začal v sobotu. Mala na mysli výber oblečenia pre najaté modelky, ktoré je podľa nej priodvážne. Vyprovokoval ju k tomu incident s minuloročným oplzlým správaním niektorých mužov na tejto akcii. Preto prišla k takémuto „spásonosnému“ riešeniu a svoju výzvu adresovala okrem iného belgickej automobilovej federácii Febiac. Problémy minulý rok spôsobili konkrétni návštevníci. Obviňovať preto agentúry, či dokonca automobilky z výberu odvážneho oblečenia je minimálne veľmi zvláštne.

Je pritom zarážajúce, že list ministerky sa zrodil v hlave človeka, ktorý má presadzovať „rovné príležitosti“. Skôr to pripomína, že aj v rámci štátov EÚ existujú rovní a rovnejší a dôvod na nejaký zákaz, či nezmyselné nariadenie sa vždy nájde... Aj keď pani ministerka nič nezakázala (čo je v demokracii podľa Bruselu v poslednom čase pomerne nezvyčajné, lebo dosť časté riešenie sú hlavne zákazy), význam jej listu je celkom jednoznačný. Obávam sa, či zostane iba pri výzvach. Ktovie, kto ju podporí. Možno by pomohlo, keby pre svoj protest zbierala podpisy pred európskym parlamentom sporo odetá, prípadne ešte viac odhalená... Toho sa však v jej prípade asi nedočkáme. Škoda, mohla by to byť poriadna „sranda“.

V Číne vyzliekli modelky donaha

Pani ministerke by asi mali naordinovať povinnú pracovnú cestu na nejaký významný čínsky autosalón. Už aj na nich, nielen na provinčných akciách, sa hlavne domáce automobilky rozhodli zvýšiť záujem o vystavované autá. Pre nás Európanov trocha netradičným spôsobom: postupne odhaľovali hostesky viac a viac – až nebolo viac čo odhaľovať. Dievčatá pózovali pri autách nahé! Nie žeby sme preferovali tento spôsob „súžitia“ krásy s technikou – ale proti gustu tamojších ľudí môžeme iba namietať. A posielať protestné a varovné nóty, ak by sa vôbec niekto odhodlal. Tam by si pani Milquetová nemohla ani „vrznúť“ ak máme prenesene na mysli škripot jej pera pri písaní podobných otvorených listov. Jej „právomoci“ sa končia za dverami Belgicka. Obávam sa však, či si tento jej popud "nevšimne" nejaký iniciatívny člen európskeho parlamentu. A už príde celoeurópsky nariadenie, nielen belgické! Hoci stále nerozumiem, prečo by to tak malo byť. Prešiel som v živote desiatky autosalónov a na žiadnom z nich, či to boli významné svetové, či európske, sme nikdy nenašli nič, čo by prekračovalo medze únosnosti, aj keď neraz sporo odetých krásavíc. Dôležité je predsa to, čo sa vystavuje – autá. Pekné ženy sú lákavým doplnkom navyše.

Lenže v komunistickej Číne, ktorá sa nezdá byť rajom sexpriemyslu na to šli úplne inak. Najprv boli modelky pekne oblečené, ale potom prišiel niekto na nápad: čím menej odevu, tým väčší záujem, Na rad prišli bikiny, potom spodná bielizeň, nakoniec bodypainting. A v lete minulého roka prišla výstava v Haikou, ktorá sa stala doslova výstavou maľovania na telo tesne po tom, čo úrady zakázali prezentáciu áut modelkami v bikinách... Napriek rôznym zákazom zo strany čínskych úradov má „automobilový striptíz“ svojich nasledovníkov. Veď bodypainting je predsa umenie, a nie nejaké bikiny, všakže? A čo viac, istý dealer značky Volkswagen ešte dávno predtým vo svojom showroome prezentoval – teraz fakt nevieme čo. Nový model značky a celkom odhalené modelky súčasne. Číňania teda majú svojich problémov s odhalenými modelkami dosť a do svojej predstavy o podobe autosalónov iste nenechajú hovoriť naslovovzatým „odborníkom“ z Európy.

Ešte na záver: nepreferujeme takéto riešenie, hoci by sa to mohlo zdať, ale uznávame riešenie: každému podľa jeho želania. Pár fotografií v galérii sme zozbierali na internete z priebehu minuloročných automobilových výstav v Číne. Trocha námahy navyše a dajú sa nájsť aj omnoho viac korenisté obrázky. Ale tam nesmerujeme. Aj v našej sekcii Na kapote sa snažíme ukázať v prvom rade pekné dievčatá a ženy. Veď ľudia sa radi pozerajú na pekné veci. Ženy napríklad na kabelky a muži na ženy, ktoré ich nosia – hoci práve tie kabelky pri sebe nemajú...

Jozef Vydra
ZDROJ: autoblog.nl, brandchannel.com, globaltimes.cn

Komentáre k článku


Stream naživo