2012-11-16 08:21:36
Kde sú povinné zimné
Prinášame prehľad - kde všade a kedy mať zimné pneumatiky v Európe

Kde sú povinné zimné pneumatiky

Predpisy o používaní zimných pneumatík sa v jednotlivých európskych krajinách výrazne líšia. Prinášame preto prehľad, v ktorých krajinách sú zimné pneumatiky povinné a v ktorých nie.

V niektorých musíte mať zimné pneumatiky povinne, niekde len pri snehu, ľade a námraze. Kto sa v tom má vyznať? Ak jazdíte iba po slovenských cestách, nemusíte mať vo vozidle snehové reťaze - nie sú povinné. Avšak povinnosť použiť snehové reťaze minimálne na dvoch kolesách hnacej nápravy platí ak, to prikazuje dopravná značka „Snehové reťaze“. 

Zimné pneumatiky u nás

Na Slovensku síce nie sú zimné pneumatiky povinné, ale auto musíte mať kompletne „prezuté", ak je na vozovke súvislá snehová vrstva, ľad, alebo námraza. Od 15. novembra do 31. marca musia mať zimné pneumatiky nákladné autá nad 3,5 tony na aspoň jednej z hnacích náprav, autobusy musia prezuť všetky kolesá. Zimné pneumatiky môžu byť ojazdené najviac na tri milimetre. Nové zimné pneumatiky majú výšku dezénu okolo 9 mm.

Polícia má právo nielen pokutovať, ale aj zakázať vodičovi jazdu alebo ho odkloniť na inú cestu. Vodič však môže byť policajtom donútený vozidlo odstaviť, prípadne si zaplatiť odťahovú službu.

Česká republika

Zimné pneumatiky sa musia používať od 1. novembra až do 31. Marca na cestách označených dopravnou značkou. Platí pritom podobná podmienka ako u nás, že povinné sú iba vtedy, ak je na vozovke súvislá vrstva snehu alebo ľadu, alebo ak sa sneženie či námraza dajú očakávať.

Rakúsko

Zimné pneumatiky síce treba mať obuté od 1. novembra do 15. apríla, ale nie za každých okolností. Napríklad nie 10. apríla, ak bude vonku 20 stupňov. Podľa Informácií na stránkach rakúskeho automotoklubu (ÖAMTC), platí povinnosť zimnej výbavy v závislosti na počasí. Preto ak je na vozovke sneh (aj roztápajúci sa), alebo ľad, musia byť na aute obuté zimné pneumatiky na všetkých kolesách. Je teda vhodné sledovať správy o počasí, aby vás neprekvapilo počas jazdy. Polícia môže vodičovi idúcemu v tomto období s letnými pneumatikami po zasneženej vozovke udeliť pokutu až do výšky 5 000 eur, tiež mu môže automobil zabaviť. Ak vodič s letnými pneumatikami spôsobí v Rakúsku v zime nehodu a polícia uzná, že zimné pneumatiky by jej mohli zabrániť, môže poisťovňa odmietnuť uhradiť vzniknuté škody v plnej výške. Pozor! Rakúska polícia považuje zimné pneumatiky s hĺbkou vzorky menšej ako štyri milimetre za letné. V niektorých horských oblastiach sú povinné aj snehové reťaze. S nimi je rýchlosť obmedzená na 40 km/h.

Poľsko

Povinnosť používať zimné pneumatiky síce nie je, vzhľadom na pomerne tuhé zimy s množstvom snehu a množstvo neudržiavaných ciest ich ale odporúčame.

Maďarsko

V Maďarsku zimné pneumatiky povinné nie sú, vodiči však musia mať v zime vo výbave auta snehové reťaze. Turistom, ktorí ich nemajú, môže byť odmietnutý vstup do krajiny, pretože túto povinnosť vyžadujú Maďari aj od cudzincov.

Ukrajina a Rusko

Ani v jednej z týchto krajín nie je legislatívne určené používanie letných či zimných pneumatík.

Nemecko

V zime je povinná nemrznúca zmes do ostrekovačov. Zimné pneumatiky sú povinné, ak si to vyžadujú poveternostné podmienky. Ak sneží a vy budete s letnými pneumatikami zdržiavať premávku, dostanete pokutu. V extrémnych podmienkach sú povinné snehové reťaze, s nimi je rýchlosť obmedzená na 50 km/h. Reflexné vesty povinné nie sú. Ak vodič s letnými pneumatikami spôsobí v Nemecku v zime nehodu a polícia uzná, že zimné pneumatiky by jej mohli zabrániť, môže poisťovňa odmietnuť uhradiť vzniknuté škody v plnej výške. Pripravuje sa návrh zákona, podľa ktorého bude treba jazdiť na zimných pneumatikách od októbra do niektorého z jarných mesiacov.

Taliansko

V Taliansku nie sú zimné pneumatiky povinné, iba na niektorých vyznačených úsekoch ciest. Odborníci ich však odporúčajú pre jazdu v zimnom období predovšetkým v severných častiach krajiny. Od 15. novembra do 15. apríla musia byť vybavené zimnými pneumatikami všetky automobily prechádzajúce autonómnou oblasťou Valle d'Aosta na severozápade Talianska.

Švajčiarsko

Zimné pneumatiky síce prekvapujúco nie sú v tejto miestami hornatej krajine povinné. Vodiči s letnými pneumatikami však môžu niesť zodpovednosť za vznik dopravnej nehody, ak polícia uzná, že zimné vybavenie mohlo kolízii zabrániť. To platí aj pre zimné pneumatiky, ktoré majú menšiu hĺbku dezénu ako štyri milimetre. Švajčiarske poisťovne často odmietajú kryť škody, ak havarované auto nebolo vybavené pneumatikami adekvátnymi pre stav vozovky.

Francúzsko

Vo Francúzsku nie sú zimné pneumatiky povinné, okrem niektorých vyznačených horských úsekov. V istých horských oblastiach totiž značky vodičom zakazujú vjazd, ak majú ich automobily letné pneumatiky.

Belgicko, Holandsko, Luxembursko

Z krajín Beneluxu sú zatiaľ zimné pneumatiky povinné iba v Belgicku, a to už od 1. októbra do 30. apríla. Absolútne nevyhovujúca a veľmi benevolentná je hĺbka dezénu – iba 1,6 mm. V Holandsku a v Luxembursku sú zimné pneumatiky len odporúčané, tamojší experti ich však pre zimné obdobie vrelo odporúčajú.

Veľká Británia a Dánsko

Zimné pneumatiky nie sú povinné, v Dánsku ich iba odporúčajú.

Slovinsko

Pre domáceho vodiča sú medzi 15. novembrom a 15. marcom zimné pneumatiky povinné. Minimálna hĺbka dezénu je tri milimetre. Pre zahraničných vodičov táto povinnosť prekvapujúco neplatí.

Chorvátsko

Zimné pneumatiky sú oficiálne v zimnom období povinné, na snehu však možno použiť aj letné pneumatiky so snehovými reťazami. Letné aj zimné pneumatiky musia mať minimálnu hĺbku dezénu štyri milimetre.

Srbsko

Zimné pneumatiky alebo letné s minimálnou hĺbkou vzorky štyri milimetre sú v krajine povinné od 1. novembra do 1. apríla. Podľa tamojšieho zákona možno v uvedenom čase jazdiť s dvoma zimnými pneumatikami na hnacej náprave, zvyšné dve kolesá môžu mať letný dezén.

Bosna a Hercegovina

Od 15. novembra do 15. apríla je povinné používanie zimných pneumatík s minimálnou hĺbkou dezénu štyri milimetre. Na vozovke pokrytej snehom je možné zimné pneumatiky nahradiť letnými pneumatikami so snehovými reťazami.

Macedónsko, Čierna Hora a Albánsko

Zákony týchto krajín povoľujú jazdiť v zime na letných pneumatikách, ale iba vtedy, ak majú dezén najmenej štyri milimetre hlboký.

Rumunsko

Zimné pneumatiky nie sú povinné. V zime však pneumatiky musia mať hĺbku dezénu najmenej dva milimetre.

Bulharsko

Zimné pneumatiky nie sú povinné.

Estónsko

Zimné pneumatiky sú povinné od 1. decembra do 1. apríla, platí to samozrejme aj pre turistov.

Lotyššsko

Zimné pneumatiky s minimálnou hĺbkou vzoru 3 mm sú povinné od 1. decembra do 1. Marca pre všetkých motoristov.

Litva

Zimné pneumatiky sú povinné od 10. novembra do 1. apríla, platí to bez výnimky aj pre cudzincov.

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo