2022-12-09 14:30:00
Honda CRV 2023 USA
Honda CRV 2023 USA
Zdroj: Honda

Honda to s vodíkom nevzdala: K vodíkovým autám sa pripojí model CR-V

Honda mala s vodíkom veľké plány, no po odchode modelu Clarity to vyzeralo na vodíkový koniec.

Nie je to však úplne tak. Honda si vodík naďalej necháva ako akési zadné dvierka - ak by to s elektromobilmi nakoniec nevyšlo a vodíku sa predsa porazilo preraziť viac ako len v pár štátoch.

Honda plánuje do roka 2040 mať kompletne bezemisnú flotilu áut. I keď to zvládne aj s "iba" elektromobilmi, vodík z jej pohľadu rozhodne nie je stratený. V roku 2024 tak príde vodíkový variant modelu CR-V. Samozrejme, pôjde o americkú CR-V, ktorú si môžete pozrieť aj v galérii. A nielenže pôjde o vodíkové auto, pôjde zároveň o plug-in hybrid v podobnom duchu ako to pred pár rokmi chcel presadiť Mercedes. Vodík na dlhé trasy, no dá sa aj bez vodíka - na kratšie trasy len s nabíjaním baterky. Je to cesta ako sa prípadne vyhnúť problémom s nedostatočnou vodíkovou infraštruktúrou. Lebo nech sa na nabíjacie miesta pozeráme akokoľvek, je ich viac ako tankovacích pištolí s vodíkom a bude to tak aj v nasledujúcich rokoch.

Tak si len zopakujme, že vodík vo svojich plánoch má Toyota, BMW, Renault (i Alpine), Stellantis a aj Honda. Sériový model FCEV CR-V však nebude schádzať z linky v tisícoch za týždeň. Pôjde takpovediac o kusovú výrobu. Honda ju totiž zverí svojmu Performance Manufacturing centru v štáte Ohio v USA. Presne tomu, kde sa venovali Accure NSX a ďalším vyslovene športovým autám. Bude to teda skôr priekopnícke auto, no BMW so svojou iX5 Hydrogen začína podobne. Rozbehnúť to chce vo veľkom až o pár rokov neskôr.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Honda

Komentáre k článku


Stream naživo