2022-05-27 21:00:00
Zimná údržba a mýty
Ilustračné foto
Zdroj: profiauto

Superlacné tankovanie v Maďarsku skončilo. Aj tak tam natankujete lacnejšie

Zahraničné autá využili poslednú možnosť tankovať v Maďarsku za regulovanú cenu.

Maďarské prihraničné čerpacie stanice vo štvrtok (26. 5.) do polnoci zažili nápor vozidiel zo zahraničia vrátane Slovenska, aby využili do polnoci poslednú možnosť natankovať základné druhy pohonných látok za regulované ceny. Informuje spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na spravodajský server atv.hu.

V Győri polhodinu pred polnocou čakal podľa statusov zverejnených na Facebooku dlhý rad slovenských vozidiel pred jedným z čerpadiel, podobná bola situácia aj v Mosonmagyaróvári či v Komárome.

V zmysle nariadenia maďarskej vlády od piatka budú môcť v Maďarsku tankovať pohonné látky za regulované ceny iba vozidlá s maďarským evidenčným číslom. Výnimkou sú zahraničné autá z krajín, v ktorých sú ceny pohonných látok tiež regulované, pričom zoznam takýchto krajín zverejní minister zahraničných vecí.

Šéf úradu vlády Gergely Gulyás vo štvrtok na tlačovej konferencii v Budapešti vyzdvihol, že v Európe je možné natankovať najlacnejšie v Maďarsku, preto v prihraničných oblastiach vznikla "tankovacia turistika" zo susedných krajín, ktorá už ohrozuje bezpečnosť dodávok pohonných látok.

"Zneužívajú situáciu, v ktorej je maďarská cena 480 forintov (1,23 eura) za liter oproti 700- až 900-forintovej cene v iných krajinách Európy," dodal Gulyás. Spresnil, že s vozidlami zahraničných evidenčných čísiel bude možné tankovať pohonné látky iba za trhovú cenu, tá je aktuálne v prípade základného druhu benzínu 661 forintov (1,68 eura) a nafty 679 forintov (1,72 eura). To znamená, že tankovanie sa v Maďarsku Slovákom žijúcim blízko hraníc oplatí naďalej. Aj keď budú platiť trhovú cenu. Obzvlášť výhodné je v prípade benzínu, ceny na Slovensku sa aktuálne pohybujú na úrovni cca 1,8 eura na lacnejších pumpách, na "značkových" ešte vyššie. 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: TASR

Komentáre k článku


Stream naživo