2020-06-03 15:15:00
Hyundai Santa Fe 2020
Hyundai Santa Fe 2020
Zdroj: Hyundai

FOTO + VIDEO: Hyundai Santa Fe – oficiálne predstavené

Spoločnosť Hyundai zverejnila prvé fotografie a videá nového modelu Santa Fe.

Zdokonalená vlajková loď SUV modelov značky Hyundai v Európe prináša množstvo prémiových prvkov a nové hybridné a plug-in hybridné pohony. Je to prvý model Hyundai v Európe, ktorý využíva novú konštrukčnú platformu tretej generácie.

Prináša výrazné zlepšenia v oblasti výkonnosti, jazdných vlastností, spotreby paliva a bezpečnosti. Zmeny prichádzajú práve v čase 20. výročia najdlhšie vyrábaného modelového radu SUV značky Hyundai.

Zdroj: Hyundai
Zdroj: Hyundai

Prémiové rodinné SUV

Santa Fe sa v Európe predáva od roku 2001 a zákazníci i odborníci ho oceňujú pre komfort, priestrannú kabínu s funkčným dizajnom, veľký batožinový priestor a bohaté štandardné vybavenie. Terajšie zmeny robia zo Santa Fe prémiový model v kategórii rodinných SUV. Po prvý raz je v Santa Fe k dispozícii hybridný a plug-in hybridný pohon. Nový model Santa Fe prináša nový výrazný a charakteristický dizajn a široké spektrum nových technológií a bezpečnostných prvkov.

Zdroj: Hyundai

Výrazný nový dizajn

Dizajn karosérie nového modelu Santa Fe kombinuje robustný a pritom prepracovaný vzhľad. Nápadný dizajn prednej časti púta charakteristickou širokou maskou chladiča. Lemujú ju predné svetlomety. Zvýraznená je trojrozmerná mriežka chladiča. Unikátne denné LED svetlá v tvare písmena T okrem svojskej svetelnej grafike fungujú aj ako smerové svetlá.

V spodnej časti nárazníka je robustný nájazdový štít. Lemuje spodný otvor na vstup chladiaceho vzduchu. Dominantné, vertikálne otvory na vstup vzduchu k predným kolesám na krajoch nárazníka zlepšujú aerodynamické vlastnosti a zvyšujú dojem robustnosti.

Výrazný charakter podporujú široké obklady lemov blatníkov a disky kolies z ľahkej zliatiny s novým dizajnom a s veľkosťou až do 20 palcov. Nový dizajn zadných skupinových svetiel s horizontálnou svetelnou grafikou vizuálne rozširuje karosériu. Zadné svetlá sú navzájom prepojené reflexným pásom červeného odrazového skla. Tvar zadného nárazníka zvýrazňuje vzhľad auta.

Prémiový vzhľad

Po prvý raz je pre auto značky Hyundai k dispozícii príplatkový balík Luxury Package. Dodáva vozidlu mimoriadne vycibrený vzhľad. Zahŕňa 20-palcové disky z ľahkej zliatiny so špeciálnym dizajnom, bočné plastové obklady a spodné časti nárazníkov lakované vo farbe karosérie

Voliteľné dizajnové prvky v interiéri

Viac priestoru a vyšší komfort posúvajú interiér na novú úroveň luxusu. Má materiály s äkkým povrchom soft-touch. Nový dizajn má spodná časť prístrojového panelu a stredová konzola. Nový je aj dotykový displej systému infotainmentu s uhlopriečkou 26 cm (10,25 palca). Nová splývajúca stredová konzola, vybavená tlačidlami elektronického ovládania automatickej prevodovky (shift-by-wire), je pripojená k čalúneniu prístrojového panelu oblúkom. Po prvý raz má nové Santa Fe prepínač jazdných režimov Terrain Mode. Otočný ovládač na stredovej konzole umožňuje pohodlne prepínať jednotlivé režimy jazdy.

Zdroj: Hyundai

Všetky tlačidlá a ovládacie prvky sú ergonomicky usporiadané pre intuitívne ovládanie. Držiak na nápoje sa dá zavrieť, keď sa nepoužíva, a priehradka pod stredovou konzolou má dodatočný odkladací priestor. Modernizáciu interiéru dopĺňa digitálna prístrojová doska s uhlopriečkou 31,2 cm (12,3 palca).

Nové aj elektrifikované pohonny

Po populárnych modeloch Kona Electric a Kona Hybrid rozširuje Hyundai ponuku elektrifikovaných pohonov aj do vlajkovej lode SUV v Európe. Santa Fe je prvý model Hyundai v Európe, ktorý sa bude predávať s novými pohonnými agregátmi ‘Smartstream’ hybrid a plug-in hybrid. Podrobnosti prídu neskôr.

Zdroj: Hyundai

Sústava aerodynamických regulačných prvkov novej platformy zlepšuje prúdenie vzduchu cez motorový priestor a zabezpečuje lepší odvod tepla. Dynamickú stabilitu zlepšuje nižšie ťažisko vďaka hlboko uloženým ťažkým komponentom. Lepšia aerodynamika karosérie znižuje odpor vzduchu. Prispieva k zníženiu spotreby paliva. Čapy riadenia sú posunuté bližšie ku stredu predných kolies. Zabezpečuje to agilnejšie jazdné vlastnosti. Zosilnené tlmiace materiály a špeciálne konštrukčné riešenia znižujú prenos hluku a vibrácií do kabíny posádky.

Zdroj: Hyundai
Zdroj: Hyundai

Nová platforma prináša aj výrazné zvýšenie pasívnej bezpečnosti. Konštrukčné zmeny priniesli štruktúry s viacnásobnými dráhami prenosu síl, tepelné tvárnenie dielov skeletu karosérie a použitie dielcov z ocele ultra vysokej pevnosti. Vďaka tomu karoséria lepšie absorbuje energiu nárazu pri nehode pri minimalizácii deformácií kabíny posádky.

Nový Hyundai Santa Fe sa začne predávať v Európe v poslednom štvrťroku 2020.


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra
ZDROJ: Hyundai Motor Company

Komentáre k článku


Stream naživo