2018-09-17 15:55:00
Kia ProCeed GT
Kia ProCeed GT
Zdroj: Jozef Vydra

Kia ProCeed – nový model sa predstavil v predpremiére

Pôsobivý koncept, ktorým sa pred rokom začalo odhaľovanie novej generácie modelu Ceed sa dočkal menej nápadnej sériovej verzie.

Po jarnej premiére verzií Ceed hatchback a kombi SW, prichádza aj celkom netradičný shooting brake s označením ProCeed. Prvé informácie sme priniesli priamo z jeho odhalenia v Barcelone. Teraz pridávame detaily.

Vďaka odvážnemu dizajnu a konštrukcii možno verziu ProCeed považovať za najšportovejšieho predstaviteľa novej modelovej rodiny Ceed. Bude k dispozícii aj vo verzii GT Line alebo vo vysokovýkonnej verzii GT.

Nový ProCeed, ktorý prevzal názov z druhej generácie trojdverového kupé Kia pro_cee’d, bol navrhnutý, vyvinutý a skonštruovaný v Európe. ProCeed je výsledkom práce tímu dizajnérov ako aj tímu vývoja a výskumu spoločnosti Kia v Európe a bude sa vyrábať v žilinskom závode značky spoločne s modelmi Kia Ceed a Ceed Sportswagon, ktoré sa prvýkrát predstavili začiatkom tohto roka.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Samotný návrh vozidla prebiehal v európskom dizajnérskom centre spoločnosti Kia vo Frankfurte nad Mohanom, pod taktovkou európskeho dizajnového riaditeľa Gregoryho Guillauma a hlavného dizajnového riaditeľa a šéfdizajnéra Petera Schreyera. Dizajnérsky tím  nemal ľahké zadanie. Musel využiť existujúcu podvozkovú platformu K2 s rázvorom kolies 2650 milimetrov, ktorý zostal totožný. Najviac zmien sa udialo so strechou a so zadnou časťou auta.

Európske dizajnérske tímy boli inštruované, že ProCeed bude aj vo verzii GT Line alebo vysokovýkonnej verzii GT. To im umožnilo vytvoriť pre tento popredný model rodiny Ceed výrazne športový dizajn. Navrhli nízko položené, elegantné a svižné vozidlo s odlišným postojom a proporciami, ktoré má s päťdverovým modelom Ceed spoločnú len kapotu a predné krídla. Všetky ostatné panely sú nové.

Kia dospela k nápadu ponúknuť zaujímavejšie tvarované kombi po tom, ako sa  príliš nedarilo v predajoch trojdverovému hatchbacku pro_ceed. Nové kombi s príjemným tvarom má šancu osloviť hlavy rodín. Oteckovia si tak môžu dopriať pocit zo športového auta.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Z profilu sa nové vozidlo inšpiruje dizajnom konceptu Kia Proceed z roku 2017 a kopíruje jeho siluetu so skosenou líniou strechy, ktorá sa elegantne tiahne nadol k zadným bokom. Od koncepčného vozidla z roku 2017 si novinka požičala okennú líniu vrátane chrómovej „žraločej“ lišty s presne vypracovaným sklonom, ktorá zvýrazňuje dramatickú líniu strechy. Prudko nakloneným zadným sklom sa odlišuje od ostatných členov modelovej rodiny Ceed aj od ostatných vozidiel v svojej triede. Kým zadné sklo päťdverového hatchbacku má sklon 52,4° a zadné sklo verzie Ceed Sportswagon je naklonené v uhle 50,9° od zvislej roviny, v novom modeli ProCeed je ako charakteristický prvok jeho siluety kupé naklonené ešte viac a dosahuje uhol 64,2° od zvislej polohy. Napriek tomu elegantnejšia verzia veľa nestratila na praktickosti – ProCeed ponúka väčší objem batožinového priestoru než mnohé klasické kompaktné rodinné kombi – ba dokonca mnohé vozidlá typu tourer z vyšších tried. V batožinovom priestore modelu ProCeed s objemom 594 litrov (VDA) je o 50 % viac miesta než má päťdverový hatchback Ceed. Je to iba o 31 litrov menej, ako má základná kombi verzia Sportswagon. Vozidlo nemá vystupujúcu hranu batožinového priestoru a jeho svetlá výška je menšia než v prípade modelu Sportswagon, nízka hrana batožinového priestoru karosérie „shooting brake“ výrazne uľahčuje nakladanie a vykladanie.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

ProCeed ponúka rovnaké praktické prvky ako Sportswagon. Vďaka tomu sa radí medzi najlepšie využiteľné vozidlá svojej triedy. Napríklad sklopné zadné sedadlá delené v pomere 40 : 20 : 40 sa dajú sklopiť jediným stlačením páky umiestnenej priamo na vnútornej strane dverí batožinového priestoru. Po sklopení sedadiel vznikne rovná podlaha na prevážanie nákladu. Do priehradky pod podlahou batožinového priestoru sa dajú uložiť menšie predmety alebo možno použiť háčik na tašky v batožinovom priestore, aby sa nerozsypali potraviny, či ďalšie veci. Za príplatok sú k dispozícii inteligentné elektricky ovládané dvere batožinového priestoru, ktoré sa automaticky otvoria, keď vo svojej blízkosti zaznamenajú inteligentný kľúč modelu ProCeed. To je veľmi užitočné, keď máte plné ruky. V batožinovom priestore je tiež sieť na upevnenie drobných predmetov a  systém koľajničiek na podlahe.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Iný je aj predný nárazník. Oproti Ceedu SW je ProCeed s celkovou dĺžkou 4605 mm dlhší o 5 a nižší o 43 milimetrov. Rázvor osí náprav (2 650 mm) sa nezmenil. Oproti klasickému kombi je ProCeed dlhší o 5 milimetrov (4 605 mm), no najmä má o 43 milimetrov nižšie položenú strechu (má výšku 1 422 mm). O 5 milimetrov je tiež menšia svetlá výška s hodnotou 135 mm. Na výber bude 10 farieb karosérie a disky kolies s priemerom 17 alebo 18 palcov, pričom verzia GT má štandardne osemnástky. Bočná línia okien ostala zachovaná z konceptu. Je zaujímavé, že dostatočne veľké, osemnásťpalcové kolesá, sa z niektorých uhlov pohľadu akoby „strácali.“

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Známy interiér a nové motory

Interiér ProCeedu vychádza z obyčajného modelu Ceed. Má však prvky, ktoré auto posúvajú k športovej nálade. Sedadlá majú výraznejšie bočné vedenie, volant je v spodnej časti sploštený. Nechýbajú tradičné športové prvky – napríklad kovové pedále a čierne čalúnenie stropu.

Motory v ProCeede sú výhradne preplňované. Základný je litrový trojvalec T-GDi s výkonom 120 koní a krútiacim momentom 172 Nm. Výkonnejšou alternatívou je nový 1,4-litrový štvorvalec T-GDi, ktorý má výkon 104 kW (140 k). Pri ňom je v ponuke aj sedemstupňový automat, inak je štandardom šesťstupňová manuálna prevodovka. Oba benzínové motory sú vybavené filtrom pevných častíc, Vďaka nim Kia s prehľadom a predstihom plní nové emisné normy Euro 6d-Temp. Pre športovejšie ladenú verziu GT je benzínovým vrcholom motor 1,6 T-GDi s výkonom 150 kW (204 k) a 256 Nm. Na výber bude manuálna aj automatická prevodovka.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Príbuzné modely ProCeed GT a Ceed GT majú tiež špecificky nastavený podvozok s tuhšími pružinami a silnejšoe brzdy. Zmenám sa podrobil aj elektronický stabilizačný systém.

Rovnako, ako pri vynovenom Hyundai i30, aj Kia ProCeed príde s novým dieselovým motorom CRDi Smartstream s objemom 1,6 litra. Má výkon 100 kW (136 k) a bude k dispozícii s manuálnou aj automatickou prevodovkou.

Výroba modelu ProCeed s karosériou „shooting brake“ sa začne v závode pri Žiline v novembri, predávať sa začne v Európe od prvého štvrťroka 2019. Svetovú premiéru zažije na nastávajúcom parížskom autosalóne.

Zdroj: Jozef Vydra


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo