2018-03-05 10:55:00
Škoda Vision X
Škoda Vision X
Zdroj: SKoda

FOTO: Škoda Vision X: Mestský hybrid kombinuje benzín, CNG a elektrinu. Je 4x4

Škoda Vision X kombinuje CNG s elektrickým hybridom. Elektromotor sa stará o pohon zadnej nápravy.

AKTUALIZÁCIA 05.03: Škoda dnes odhalila vizáž modelu a prezradila to čo už vieme - že je to zatiaľ len koncept, no predznamenáva tretie a zároveň najmenšie SUV od značky Škoda. Samozrejme, je to koncept, a tak sériová podoba vozidla bude trošku menej extravagantná, no mnohé prvky zostanú. Obrázky v článku a v galérii. Pokračuje pôvodný text uverejnený 28.02.

Škoda Vision X sa v blízkej budúcnosti premietne do reálneho mestského crossoveru menšieho ako Karoq (najprv bez hybridného pohonu). Štúdia kombinuje to najekologickejšie zo spaľovacích motorov s elektromotorm, zároveň dbá na minimalizáciu nákladov a dostupňosť riešenia. Spojila totiž benzínový motor schopný jazdiť na stlačený zemný plyn s elektromotorom, respektíve s elektromotormi (BSG a zároveň HEV s pohonom zadnej nápravy) schopným krátkodobo pomáhať pri rozjazde a znižovať tak spotrebu pri akcelerácii a tiež pomáhať pri strate trakcie v štýle 4x4. Malý motor má dosť sily, aby malému crossoveru dodal dostatok hybnosti a zároveň udržiaval auto všetkými kolesami v bezpečí.

Zdroj: SKoda

Mimoriadne ekologická koncepcia hnacieho ústrojenstva v štúdii mestského crossoveru, lakovanej v odtieni FlexGreen, zaujme svojou kombináciou spaľovacieho motora na CNG (compressed natural gas - stlačený zemný plyn), resp. benzín a dvoch elektromotorov. Nová technika umožňuje vozidlu dosiahnuť mimoriadne nízke hodnoty emisií CO2 - 89 g / km.

Spaľovacím motorom je agregát 1,5 TSI G-TEC, štvorvalec, preplňovaný turbodúchadlom, vyvinutý špeciálne pre spaľovanie stlačeného zemného plynu, resp. benzínu. Pri prevádzke na CNG motor podáva maximálny výkon 96 kW (130 k) a maximálny krútiaci moment 250 Nm. Nádrže na CNG sa nachádzajú pod zadným sedadlom a za zadnou nápravou. Spaľovací motor roztáča kolesá prednej nápravy, kolesá zadnej nápravy poháňa elektromotor. Ten sa zapína len v prípade potreby - keď je potrebné aktivovať väčšiu silu pri rozjazde (boost-efekt) alebo zlepšiť trakciu napr. mimo spevnených ciest. Kapacita kompaktných akumulátorov pre elektromotor postačí na to, aby štúdia s čisto elektrickým pohonom prešla až dva kilometre.

Zdroj: SKoda

 Vision X je prvým automobilom značky Škoda s pohonom všetkých kolies, ktorý nemá kardanový hriadeľ. Výhody sú jasné: nižšia hmotnosť automaticky znamená nižšiu spotrebu. Elektromotor sa navyše zapája len vtedy, keď je to potrebné. Pohonnú jednotku na CNG podporujú dva elektromotory. Spaľovací motor spojený s remeňom, poháňaným štartovacím generátorom (BSG), a druhý elektromotor na zadnej náprave spoločne zaisťujú funkciu pohonu všetkých kolies. Energiu čerpá elektromotor zo 48 voltového ion-lítiového batériového palubného systému. Vďaka rekuperácii sa ion-lithiové batérie za jazdy dobíjajú: pri brzdení a tzv. plachtení premieňa Vision X kinetickú energiu na energiu elektrickú, ktorú ukladá do akumulátorov a neskôr využíva pri jazde. Maximálny krútiaci moment elektromotora 70 Nm je k dispozícii hneď od rozjazdu. Vďaka tomu je rozbiehanie spontánne a zrýchľovanie výrazne intenzívnejšie. Medzi výhody použitých akumulátorov patrí najmä nízka hmotnosť, vyššia kapacita a dostupná cena.

Štúdia jazdí podľa potreby s pohonom predných, zadných alebo všetkých kolies. Zadné kolesá dodávajú maximálny krútiaci moment 100 Nm. Celkový dojazd na jedno natankovanie CNG / benzín predstavuje až 650 kilometrov.

Systémový výkon oboch pohonných jednotiek umožňuje vozidlu Škoda Vision X zrýchlenie z 0 na 100 km / h za 9,3 s, maximálna rýchlosť je 200 km/h.

Zdroj: Škoda Auto

Stratégia elektromobility

V globálnej rastovej stratégii spoločnosti Škoda Auto zohráva elektromobilita kľúčovú úlohu. Elektrifikácia modelovej palety značky Škoda odštartuje už v roku 2019 uvedením modelu Škoda Superb s plug-in-hybridným pohonom. Popri tom bude Škoda Auto v Mladej Boleslavi od roku 2019 vyrábať aj elektrické komponenty pre plug-in-hybridy ďalších značiek koncernu Volkswagen. Krátko na to bude nasledovať prvý úplne nový sériovo vyrábaný automobil značky Škoda s čisto elektrickým pohonom. Do roku 2025 značka svoju ponuku hybridných vozidiel a elektromobilov v rôznych segmentoch ešte výrazne rozšíri.

 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: SKoda

Komentáre k článku


Stream naživo