2018-01-25 17:25:39
Hyundai Santa Fe 2019
Hyundai Santa Fe 2019 teaser
Zdroj: Hyundai

Nový Hyundai Santa Fe vás upozorní, ak necháte dieťa v sedačke

Hyundai pustil do sveta prvý obrázok a prvých pár informácii o štvrtej generácii modelu Santa Fe.

Prvý model s označením Santa Fe prišiel na trh pred sedemnástimi rokmi. V roku 2001 model odštartoval cestu automobilky do predtým neznámych vôd modelov SUV. Čas tretej generácie končí. Bola na trhu od roku 2013 a iba pred dvoma rokmi prešla faceliftom. Tak ako doteraz, nový model prichádza už po necelých šiestich rokoch.

Santa Fe 2019 sa svetu ukáže vo februári a svetovú premiéru zažije začiatkom marca na autosalóne v Ženeve. Dnes Automobilka ukázala prvý obrázok modelu. Aj keď toho veľa nevidno, je zrejmé, že pôjde o výrazný posun z hľadiska dizajnu. Vozidlo má mať tiež dávku najnovších asistenčných systémov zoskupených pod všeobecným názvom Smart Sense.

Nová generácia dokáže okrem iného upozorniť vodiča na priečnu premávku za vozidlom pri cúvaní a navyše dokáže aj automaticky reagovať na situáciu a zabrániť brzdením v kolízii. Veľmi zaujímavou novinkou je aj asistenčný systém s označením Rear Occupant Alert, ktorý sleduje zadné sedadlá a monitoruje prítomnosť pasažierov. V prípade, že vodič opúšťa vozidlo, systém ho automaticky upozorní na prítomnosť pasažierov na zadných sedadlách. Podľa automobilky Hyundai ide o prvý takýto systém na trhu.

Aj keď vieme o minimálne jednom SUV na americkom trhu, ktoré už disponuje upozornením na pasažierov vzadu, pravdepodobne ide v tomto prípade o inovatívne komplexné riešenie – nielen napr. upozornenie na zapnuté pásy vzadu. Takéto upozornenie totiž nemusí znamenať, že je vzadu aj živá bytosť. Stačí že je vzadu pripevnená autosedačka. Môže tak ísť o kombináciu viacerých spôsobov určenia prítomnosti živej bytosti na zadných sedadlách vrátane monitorovania pásov, hmotnosti, či kombinácia termokamery s pohybovým čidlom a podobne. 

Takáto funkcionalita by sa mala v nasledujúcich rokoch objaviť aj v ďalších modeloch áut. Ide o reakciu na množstvo úmrtí detí uväznených v rozohriatych automobiloch potom, čo ich rodičia/opatrovatelia/poručníci zabudli v aute a odišli za povinnosťami, či koníčkami.  


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Hyundai

Komentáre k článku


Stream naživo