2018-01-14 05:30:00
Kia Niro EV
Kia Niro EV
Zdroj: carscoops.com

CES: Kia Niro EV koncept – tretí brat do rodiny Niro. Papá iba elektrinu

Kia na veľtrhu technológií v Las Vegas predstavila koncept Niro EV. Je viac než len elektrický.

Kia chce podobne ako brat Hyundai predstaviť do roku 2025 celkovo 16 eko automobilov. Modelový rad Niro je na začiatku tejto ekologickej modelovej ofenzívy.

Ako prvý prišiel Niro HEV. Neskôr sa objavil Niro PHEV a v budúcnosti by mal pribudnúť aj Niro EV. Jeho koncept prezentuje v Las Vegas to najlepšie čo Kia má, respektíve bude mať.

Niro EV disponuje dojazdom 238 míľ, teda 383 km. To znie dobre na malý crossover v segmente B, čo poviete? Takýto dojazd má Niro vďaka 64 kWh lítium polymérovým batériám v podvozku. Motor sa tiež môže pochváliť peknými údajmi, disponuje maximálnym výkonom 150 kW (201 k).

Niro EV sa od svojich hybridných kolegov odlišuje zvonka najmä absenciou mriežky chladiča, keďže ju ako elektromobil už viac nepotrebuje. Má tiež výraznejšie tvarovanú kapotu, prižmúrené svetlá, výrazný zadný nárazník a dizajnové eko disky kolies.

Zdroj: carscoops.com

Interiér konceptu sa nesie v obdobnom duchu. Odlišná je palubná doska i stredový panel, či radiaca páka. Palubnej doske dominuje veľký stredový displej a digitálne budíky.

Kia chce toho roku v Európe predstaviť svoju vlastnú platformu na zdieľanie automobilov. Apku WiBLE automobilka spustila doma v Kóreii v roku 2017, teraz túži po expanzii na starý kontinent a neskôr i na ďalšie svetové trhy.

Kia na CES okrem iného predstavila najnovšie HMI technológie, vrátane prvého 5G pripojenia automobilu na sieť, či rozoznávania vodičov na základe rozoznávania tváre s následnou úpravou nastavení automobilu pre potreby daného vodiča.

Kia chce v nasledujúcich rokoch nielen flotilu prepojených automobilov (počínajúc rokom 2025), no tiež chce ako jedna z prvých implementovať technológie aktívneho riadenia na úrovni Level 4 na flotilu zdieľaných áut práve prostredníctvom spomínanej apky. Takéto zdieľané autonómne Kie by sa mali začať objavovať v „Smart“ mestách už v roku 2021.   

Zdroj: carscoops.com

 

 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Kia

Komentáre k článku


Stream naživo