2018-01-10 14:55:00
Hyundai Nexo 2018
Hyundai Nexo 2018
Zdroj: Hyundai

CES: Hyundai Nexo – vodíkový crossover na trhu už tento rok

Hyundai na technologickom veltrhu predstavil svoj nový FCV automobil s výrazne vyšším dojazdom.

Koncern Hyundai chce do roku 2025 uviesť celkovo 18 eko modelov automobilov. Máme tu tri verzie modelu IONIQ a teraz prichádza Nexo. Nejde ani o hybrid, ani o plug-in hybrid a ani o elektromobil. Je to FCV - auto s palivovými článkami, teda vozidlo, ktoré na pohon využíva elektromotor a energiu získava z vodíka prostredníctvom palivových článkov. 

Hyundai chce Nexo uviesť na vybrané trhy koncom tohto roka. Sériovo vyrábané Nexo nahradí Tucson FCV, od ktorého je výkonnejší, rýchlejší, ľahší a má tiež väčší dojazd.

Najdôležitejšou výhodou Nexa v porovnaní so starším vodíkovým modelom Tucson FCV je skutočnosť, že stojí na dedikovanej platforme. Znamená to, že nejde o prerábku konvenčného automobilu ale o kompletne nanovo vyvinutý automobil od kolies až po kabínu.

Nexo získava energiu pre elektromotor z vodíka prostredníctvom palivových článkov. Celý systém by mal vďaka novej platforme zaberať minimum miesta a neobmedzovať pasažierov na palube.

Elektromotor má maximálny výkon 120 kW (160 k) a maximálny krútiaci moment 394 Nm. Vďaka silnejšiemu motoru Nexo zrýchli z 0 na 100 km/h za 9,5 sekundy, čo je o 3 sekundy lepšie ako Tucson FCV (Fuel Cell Vehicle).

Zdroj: Hyundai

Dojazd na jednu nádrž je 370 míľ, teda 595 kilometrov, o 168 km viac ako u predchodcu. Okrem skutočnosti, že pôjde o funkčný sériovo vyrábaný automobil na vodík s adekvátnym dojazdom, Nexo prinesie aj modernizované asistenčné systémy vrátane asistenta pre jazdu v pruhoch, vylepšenú kontrolu mŕtveho uhla, či diaľkové parkovanie vozidla.

Dizajn modelu nesie najnovšiu verziu dizajnového jazyka automobilky s ohľadom na alternatívny typ pohonu. Najmä v prednej časti možno badať poznávacie znaky modelu Kona. Nám v redakcii pohľad na zadnú časť evokuje modely Opel, ale to je iste náhoda...

Viac informácií o špecifikácii, či cene a o „vybraných“ trhoch a prípadné fotky interiéru prinesie až čas. Zatiaľ si môžete auto obzrieť v priloženej galérii.

Zdroj: Hyundai

jh

Komentáre k článku


Stream naživo