2017-10-26 04:20:00
Mazda Vision Coupe
Mazda Vision Coupe
Zdroj: Mazda

Mazda predstavila koncept veľkého športového sedanu. Bude z neho Mazda 6?

Včera sme vám ukázali koncept nasledujúcej generácie kompaktného hatchbacku Mazdy 3.

Dnes prišiel čas na predstavenie konceptu s výstižným názvom  Mazda Vision Coupe Concept. Ide o štvordverový športovo ladený sedan s dizajnom, ktorý predznamenáva nielen budúcu generáciu jedného modelu, ale rovno budúce generácie všetkých modelov značky Mazda.

Ide o stelesnenie ďalšieho vývojového kroku dizajnového jazyka Kodo. Tak ako koncept Mazda Kai, aj Mazda Vision Coupe Concept nesie črty, ktorých počiatok už možno vidieť na súčasnej generácii modelu CX-5. Všimnite si najmä výrazne tvarovanú prednú masku so svetlometmi zapustenými do povrchu karosérie. Zaujme taktiež efektne tvarovaná zadná časť automobilu so svetlami a krivkami pripomínajúcimi športový roadster MX-5. Aj z tohto je vidieť, čo Vision Coupé vlastne chce povedať. Aj keď Kai koncept ukazuje na budúcnosť modelu Mazda 3, Vision Coupé stelesňuje celú evolúciu dizajnového jazyka Kodo pre nasledujúce roky.

Je jasné, že rovnako ako pri koncepte smerujúcom k Mazde 3, ani Vision Coupe sa v blízkej budúcnosti nedočká svojej sériovej realizácie. Ale mnohé z dizajnových prvkov evolučného jazyka Kodo nájdeme na budúcich modeloch značky, vrátane Mazdy 6, ku ktorej má dizajnová štúdia tvarmi najbližšie. Alebo chystá Mazda ešte niečo väčšie?

Budúca generácia vlajkovej lode značky síce presne takto vyzerať nebude, ale mnohé z prvkov, ktoré vidíte vnútri, či vonku nájdete aj tam.

Evolúcia Kodo, ktorú dokumentuje práve Vision Coupe Concept pramení z veľkého plánu zvaného Sustainable Zoom-Zoom. Ten Mazda predstavila v prvej polovici roka. Okrem zvýrazňovania emotívneho dizajnu sa v ňom venuje najmä ekológií a svojmu prístupu k znižovaniu emisií. Neplánuje opustiť spaľovacie motory. Chce ich naďalej zlepšovať a aj vďaka partnerstvu s Toyotou robiť prvé krôčky k hybridným riešeniam, elektrifikácií, prípadne ďalším alternatívam.

Zdroj: Mazda

Aj keď nevieme, čo sa skrýva Podkapotou konceptu Vision Coupe, štvorica koncoviek výfukov a výrazné brzdy naznačujú, že auto nebude len o dizajne. Tipoval by som prvý hybridný pokus, no nechajme sa prekvapiť.

Mazda si do Tokia okrem dvojice konceptov priviezla aj vynovený naftový motor 2,2 Skyactiv D a nový crossover CX-8. Na jeho proporcie si ešte musíme počkať. 

Zdroj: Mazda

jh

Komentáre k článku


Stream naživo