2017-04-26 14:45:00
Honda Civic Type R
Honda Civic Type R na Nurburgringu Apríl 2017
Zdroj: Honda

Honda Civic Type R je opäť najrýchlejšia prednokolka na svete. Pozrite si VIDEO!

Type R vytvorený z novej generácie modelu Honda Civic si opäť prebral rekord. Golf GTI prekonal o 4 sekundy.

Viete ako sa určuje, ktoré auto je najrýchlejšie? No predsa tak, že doň posadíte skúseného pretekára a pošlete ho dobiť Zelené Peklo Nordschleife pod hradom Nurburg.

V posledných rokoch sa o titul najrýchlejšia prednokolka na svete rozbehol poriadne ostrý zápas. Po dlhoročnej hegemónii modelu Renault Mégane RS jeho rekord prekonal SEAT Leon Cupra. Mégane RS 275 Trophy ešte zvládol odpovedať, no krátko na to si titul prevzala Honda Civic Type R. Ani TypeR sa na tróne neohrial dlho. Odpoveď prišla z koncernu. Model v podstate vyrobený špeciálne pre okruhové účely – VW Golf GTI Clubsport si čas pre najrýchlejší automobil s predným náhonom na severnej sľučke Nurburgringu zobral pre seba.

Honda dávnejšie prehlasovala, že keď sa jej čas pokúsi niekto prekonať, aj so starým Type R dokáže úder vrátiť. Lenže na to už nebol čas, a tak sa na štartovaciu plochu postavil úplne nový Civic Type R. Ten vyťažil zo širšieho postoja a z prepracovanej zadnej nápravy, no tiež z mierne zvýšeného výkonu maximum a 20 kilometrov dlhé Zelené peklo prekonal za neuveriteľných 7:43,8.

To znamená, že Honda Civic Type R prekonala časy takých mien ako Audi R8 V10+, Pagani Zonda C12 S a mnoho ďalších (zväčša starších superšportov) za státisíce eur. Nedávny rekord Golfu Clubsport znel 7:47,19. Predchádzajúca generácia Civicu Type R to zvládla za 7:50, Renault Megane RS za 7:54, Leon Cupra za 7:58. Žiadna iná predokolka neprekonala Nurburgring za menej než 8 minút.

Zdroj: Honda

Honda pri svojej jazde pridala ochranný rám do kabíny, pričom nárast hmotnosti s tým spojený vyrovnala odstránením zadných sedadiel a infotainmentu. Auto šlo na homologizovaných na okruhy orientovaných sériových gumách. Jazdu si môžete pozrieť nižšie.

Auto vďaka pridaniu ochrannej klietky nezískalo žiadnu vyššiu pevnosť, iba lepšie chránilo vodiča. Čas Honda dosiahla s predprodukčným modelom v rámci poslednej fázy vývoja, pričom išlo o reprezentatívny kus sériového vozidla.

Predtým než sa pustíte do samotnej rýchlej jazdy, odporúčam pozrieť video Drive Forever. Správne emocionálne naladí a poskytne náhľad do vývoja a najmä objasní prečo vlastne Honda na finálnu fázu vývoja Type R využila opäť Nurburgring.

No a teraz sa môžete pustiť do famóznej jazdy v Zelenom pekle, ktoré v niektorých prípadoch môže byť aj nebom.

jh
ZDROJ: Honda

Komentáre k článku


Stream naživo