2017-03-09 04:50:00
Volvo XC60 2017
Volvo XC60 2017
Zdroj: Volvo, Gimms

ŽENEVA: Svetová premiéra Volva XC60 – detaily, VIDEO a Mega galéria TU!

Volvo XC60 zažíva na autosalóne v Ženeve svoju svetovú premiéru. Malá XC90 je viac než zmenšenina.

Menšie z dvojice aktuálnych SUV značky Volvo prichádza v druhej generácii. Volvo XC60 je jedným z najpopulárnejších modelov značky Volvo a po deviatich rokoch dostane novú celkovo druhú generáciu.

Tak ako všetky nové modely švédsko-čínskej značky Volvo, aj ten najnovší sa okrem dizajnu a konektivity zameriava na bezpečnosť so štandardne vyšším dôrazom než veľká časť výrobcov. Cieľom Volva nie je len prejsť crash testami s plným počtom hviezdičiek, ale poskytnúť svojim pasažierom skutočnú ochranu aj pred situáciami, ktoré crash testy nehodnotia (čo je väčšina).

Volvo tvrdí, že nové XC60 je jedným z najbezpečnejších áut na svete, okrem dôkladného prehodnotenia pasívnej bezpečnosti prostredníctvom vystuženej konštrukcie s vysokým využitím vysokopevnostných ocelí nové auto obsahuje priehrštie nových asistenčných systémov. Cieľ je jasný: predísť nehode a keď už k nej musí prísť, zabezpečiť minimalizovanie strát na životoch. Crash testy si môžete pozrieť na nasledujúcej trojici videí.

______________________________________________________________________________

______________________________________________________________________________

Automobil štandardne obsahuje systém City Safety s autonómnym brzdením v prípade hroziacej kolízie, no tento systém bol obohatený o funkcionalitu s názvom Oncoming Lane Mitigation využívajúcim Steer Assist technológiu tak, aby v prípade hroziacej čelnej zrážky auto dokázalo úplne autonómne zmeniť smer jazdy a vyhnúť sa prekážke. Podobne je to aj v prípade asistenta mŕtveho uhla, ktorý taktiež v prípade hroziacej kolízie vráti auto späť do pruhu, či zabráni preradeniu. To platí aj pri jazde v pruhoch ako dokumentujú nasledujúce 3 videá.

______________________________________________________________________________

Podkapotou novej XC60 už nenájdete starý dobrý benzínový, či nebodaj naftový päťvalec. „Všetko štvorvalce“ platí pri XC60 do bodky. Vrcholom ponuky je benzínovo-elektrická hybridná verzia T8 s maximálnym výkonom 407 koní a zrýchlením na 100 km/h za 5,3 sekundy.

Pod hybridom trónia verzie T5 s maximálnym výkonom 254 koní a T6 s výkonom 320 koní a krútiacim momentom 400 Nm. Obe verzie sú dvojlitrové štvorvalce s tým rozdielom, že silnejšia má okrem turbodúchadla aj kompresor a zároveň je už v základe vybavená pohonom všetkých kolies.

Zdroj: Volvo, Gimms

Naftové verzie s označením D4 a D5 budú XC60-tku sprevádzať od začiatku. D4 vytlačí z naftového dvojlitrového štvorvalca maximálne 190 koní, D5 s dvojitým prepĺňaním a technológiou PowerPulse zvládne 235 koní. Viac detailov o rozmeroch, výbavách získame až časom, Volvo ich zatiaľ jednoducho nevypustilo do sveta.

Tak exteriér aj interiér nového vozidla vyzerá povedome, malé odchýlky od doterajších modelov možno nájsť najmä v exteriéri. XC60 stojí na obrovských kolesách s odhadovaným rozmerom okolo 20 palcov, čo v prípade tohto auta pôsobí odlišne ako pri väčšej škatuli deväťdesiatky. Auto jednoznačne kopíruje väčší model XC90, má ale odlišnú polohu svetlometov, čo spôsobuje mierne „odlišný výraz“ automobilu. No skrátka, rozdiely niekedy treba hľadať lupou. Našli ste?

Zdroj: Volvo, Gimms

Máte na to takmer 70 obrázkov v galérii vrátane tých z crash testov vykonaných priamo Volvom.

Užiť si auto môžete tiež na media videu, z ktorého časti budeme pravdepodobne nachádzať aj v reklamách po internetoch a televízoroch.



 

jh

Komentáre k článku


Stream naživo