2017-03-01 11:45:00
Mitsubishi Eclipse Cross
Mitsubishi Eclipse Cross
Zdroj: Mitsubishi Motors Company

Mitsubishi Eclipse Cross - nové kompaktné SUV odhalia v Ženeve

Eclipse Cross je globálnym strategickým modelom Mitsubishi, ktorý sa do predaja dostane najskôr na európskom trhu.

Bude to už na jeseň tohto roka. Nasledovať bude Japonsko, Severná Amerika, Austrália a ďalšie regióny.  Úplne nové kompaktné SUV kupé Eclipse Cross sa pripojí ku globálnemu radu crossoverov a SUV modelov spoločnosti Mitsubishi Motors Corporation (MMC): ku kompaktnému SUV ASX a stredne veľkému SUV Outlander a Outlander PHEV.

Eclipse Cross je spojením ostrých línií vozidiel s karosériou kupé a dynamickej mobility vozidiel kategórie SUV. Je rozpoznateľné na prvý pohľad, že patrí do rodiny značky s troma diamantmi. Medzi hlavné rozlišovacie znaky modelu Eclipse Cross patrí jeho dizajn.

Je výrazne ostrý a dynamický. SUV kupé má klinovitý profil s výraznou bočnou linkou a charakteristickou líniou: dopredu sklonené zadné okno, ostro rezané zadné dvere a krátke previsy. Svalnaté blatníky dotvárajú imidž vyšportovaného atléta.

Dizajnérsky koncept prednej masky vozidla je v tvare Dynamického štítu (Dynamic Shield) od spoločnosti MMC.  Čierna plocha je ohraničená v troch smeroch – zľava, sprava a zdola nahor. Dynamický a charakteristický je dizajn zadnej časti vozidla. Má takmer kubistický štýl vytvorený okolo vysoko osadených pretiahnutých zadných svetiel a dopredu vystupujúceho okna zadných dverí horizontálne rozdeleného na dve časti.

Zdroj: Mitsubishi Motors Company

Rúrkovité LED brzdové svetlá a centrálne LED brzdové svetlo tvoria jediný svetelný pruh naprieč zadnými dverami. Opticky to auto rozširuje. Paletu farieb dopĺňa nový červený metalický odtieň laku karosérie. Štandardný lak má vrstvy polopriesvitného laku červenej a svetlej farby, vytvára to vysokú sýtosť a intenzitu farieb.

Horizontálne orientovaná prístrojová doska je so strieborným orámovaním, čierno – strieborné fareby interiéru zvýrazňujú dynamický a športový vzhľad. Zadné sedadlá sú delené v pomere 60:40 a majú funkciu posúvania a sklápania pri zachovaní maximálneho objemu batožinového priestoru a bez potreby narušiť štýlový tvar SUV kupé. Poskytujú cestujúcim na zadných sedadlách dostatok priestoru pre nohy s dostatočným priestorom pre hlavu aj napriek smerom nadol sa zvažujúcej siluete vozidla v zadnej časti.

Zdroj: Mitsubishi Motors Company
Zdroj: Mitsubishi Motors Company

Konektivita dnes už nesmie chýbať

Eclipse Cross je vybavený audio systémom Smartphone Link Display Audio, Touchpad ovládaním a Head Up displejom, ktorý vodičovi umožňuje spracovať a vyhodnotiť jednoduchšie a bezpečnejšie rôzne typy informácií. Smartphone Link Display Audio podporuje Apple CarPlay, inteligentnejší a bezpečnejší spôsob umožňuje používania iPhone vo vozidle. Vodič môže využiť Siri alebo dotykovú obrazovku Smartphone Link Display Audio pre vyhľadanie trasy optimalizovanej s ohľadom na dopravnú situáciu, volanie alebo prijímanie hovorov, prístup k textovým správam a počúvanie hudby. Zároveň mu to umožňuje zostať plne sústredený na cestu.

Zdroj: Mitsubishi Motors Company
Zdroj: Mitsubishi Motors Company

Smartphone Link Display Audio taktiež podporuje Android AutoTM, ktorá umožňuje hlasové ovládanie Google MapsTM, Google PlayTM hudby a ďalších aplikácií. Touchpad ovládanie umožňuje ovládanie audio funkcií ako je rádio, či Apple CarPlay. Umiestnenie Touchpad ovládača na stredovej konzole umožňuje vodičovi ovládať Smartphone Link Display Audio ľahko a bez potreby meniť pozíciu.

Head Up Display umožňuje bezpečnejšiu jazdu vďaka zobrazeniu rýchlosti vozidla, dát z aktívnych bezpečnostných systémov a ďalších potrebných informácií, čo minimalizuje pohyb očí a zabezpečuje okamžitú čitateľnosť.

Zdroj: Mitsubishi Motors Company

Príjemná a bezpečná jazda s pohonom všetkých kolies

Eclipse Cross využíva elektronicky riadený systém pohonu všetkých kolies, ktorý dodáva optimálny krútiaci moment na zadné kolesá zodpovedajúci jazdnej situácii a stavu povrchu vozovky. Systém integrovanej kontroly dynamiky vozidla Super All-Wheel Control od MMC (S-AWC) disponuje funkciou aktívneho stáčania vozidla okolo zvislej osi AYC (Active Yaw Control). Tá riadi prerozdelenie krútiaceho momentu a brzdnej sily na jednotlivé zadné kolesá tak, aby pomohli vozidlu správať sa v súlade s požiadavkami vodiča. Využíva pri tom informácie o uhle natočenia volantu, miere stáčania, krútiaceho momentu, brzdnej sily a rýchlosti kolies s cieľom presne reagovať na reakcie vodiča a správanie vozidla.

Zdroj: Mitsubishi Motors Company
Zdroj: Mitsubishi Motors Company

Pridanie vzpery s trojbodovým uchytením vpredu a strategické využitie štrukturálneho spevnenia v zadnej časti vozidla prispeli k zvýšeniu tuhosti karosérie. Tuhšia karoséria a optimalizácia detailov zavesenia kolies sú zárukou precíznej ovládateľnosti a vynikajúcej stability vozidla.

Zdroj: Mitsubishi Motors Company
Zdroj: Mitsubishi Motors Company

Eclipse Cross ponúka dve pohonné jednotky. Nový preplňovaný zážihový motor s objemom 1.5 litra s priamym vstrekovaním spolupracuje s novou CVT prevodovkou s 8-stupňovým športovým manuálnym ovládaním. Preplňovaný vznetový motor s objemom 2.2 litra s priamym vstrekovaním upravený špeciálne pre model Eclipse Cross spolupracuje s novou 8-stupňovou automatickou prevodovkou.

Zdroj: Mitsubishi Motors Company

Jozef Vydra
ZDROJ: Mitsubishi Motors Corporation

Komentáre k článku


Stream naživo