2016-12-19 12:45:00
Galileo
Galileo
Zdroj: Európska komisia

Európsky GPS systém Galileo je online! Bez armády. Pomôže autonómnym vozidlám

Európsky globálny systém satelitnej navigácie Galileo spustil svoje prvé služby.

Európsky globálny systém satelitnej navigácie Galileo spúšťa svoje prvé služby. Jeho štart oficiálne oznámila eurokomisárka Elžbieta Bienkowska za účasti slovenského eurokomisára Maroša Šefčoviča. Ide o prvý systém tohto druhu v civilných rukách, ktorý je nezávislý od vojenského velenia v prípade konfliktov. Na vývoji systému, ktorý bude presnejší ako GPS, spolupracovali všetky členské štáty vrátane Slovenska, v zastúpení ministerstva dopravy. Navyše pomôže fungovať autám bez vodičov.

„Digitálny pokrok nám prináša nové a doteraz neobjavené možnosti, ktoré zlepšia náš každodenný život. Satelitná navigácia Galileo je neuveriteľným prínosom nielen pre vodičov, ale najmä v situáciách, kde sú pre záchranu života rozhodujúce sekundy,“ uviedol minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Árpád Érsek.

Galileo bude v spojení s GPS poskytovať bezplatné služby pri záchranných operáciách, navigačných systémoch pre občanov, lepšej časovej synchronizácii bankových, telekomunikačných či energetických sietí a tiež pre bezpečnejšie služby vo verejnej správe.   Výhodou systému je presnosť geografickej lokalizácie až na jeden meter, rovnako lepšie pokrytie v mestskom a hornatom teréne. Systém tiež dáva priestor na vznik novej generácie technológií, ako sú napríklad autá bez vodiča, hybridné zariadenia alebo služby inteligentných miest. V porovnaní s doteraz známymi navigačnými službami je systém Galileo nezávislý od navigačných vojenských systémov.

Galileo v súčasnosti pozostáva z 18 satelitov umiestnených na obežnej dráhe vo výške 23.222 km. Do konštelácie počiatočných služieb je zapojených 9 satelitov. V nadchádzajúcich rokoch budú na obežnú dráhu vyslané nové satelity, vďaka čomu sa postupne zlepší jeho celosvetová dostupnosť. Predpokladá sa, že úplná zostava bude mať 30 satelitov a bude dokončená v roku 2020.

Počiatočné služby systému Galileo riadi Agentúra pre európsky globálny navigačný satelitný systém (GSA). Väčšina v súčasnosti vyrábaných smartfónov obsahuje čipy, ktoré sú na príjem Galilea už prispôsobené.

Pridávame video o histórii projektu, obrázky sú to síce pekné, no je vo francúzštine a titulky nie sú k dispozícii.

jh
ZDROJ: TASR

Komentáre k článku


Stream naživo