2016-11-29 19:55:00
Koláž auto roka 2017
Koláž auto roka 2017

Toto je 7 najlepších nových áut v Európe. Je medzi nimi váš favorit?

Anketa Car of the Year zverejnila 7 finalistov súťaže o titul európskej verzie súťaže Auto roka 2017.

Na obrázku tak vidíte 7 najlepších automobilov pre modelový rok 2017. Ide teda o autá, ktoré sa na trhy po Európe dostali v roku 2016. O 7-čke vyvolených rozhodovali motoristickí novinári naprieč kontinentom v prvom hlasovaní, v ktorom mohli udeliť maximálne 5-tim vozidlám body z celkového počtu 25 bodov pridelených jednotlivcovi. Mohli tak svoje body rovnomerne rozdeliť, no tiež odovzdať všetko jednej karte, podľa vlastného vedomia a svedomia.

Medzi smotánkou modelového roku 2017 sa opäť objavili vozidlá naprieč viacerými segmentmi. O titul Auto roka 2017 sa pobijú nový Nissan Micra, Mercedes triedy E, Toyota C-HR, Peugeot 3008, Volvo S90/V90, Citroen C3 a Alfa Romeo Giulia.

Ak by sme mali staviť svoje oriešky, bolo by to na model Alfa Romeo Giulia. Nie preto, že by bol tým najlepším na trhu, ale preto aký význam má pre európsku automobilku Fiat, no najmä a predovšetkým pre znovuobnovenie európskej značky Alfa Romeo. Práve istý lokalpatriotizmus v rámci európskeho auta roka bol citeľný naprieč mnohými ročníkmi. Pravdou ale tiež je, že porotcov by v rámci dôležitého parametra cena/protihodnota a predajný potenciál mohli zaujať tiež Citroen C3, či Nissan Micra, no istotu mať nemôžeme.  

I keď je každému z motoristických fanúšikov zrejmé, že Mercedes triedy E je lepší než Citroen C3 a tiež že Volvo S90 je lepšie ako Nissan Micra, hodnotenie novinárov ovplyvňujú aj faktory, ktoré môžu menším autám pomôcť – napríklad spomenutý pomer cena/protihodnota, či práve význam pre celoeurópsky trh s automobilmi.

Zaujímavé tiež je, že vo voľbe majú niektoré spriaznené spoločnosti viacero zástupcov. Konkrétne môžeme vidieť dvojicu nominácii od francúzskeho koncernu PSA, či od kooperácie medzi koncernom Daimler a alianciou Renault-Nissan. Spomenúť ale treba tiež fakt, že z historického hľadiska mal najviac premenených nominácií na konte koncern Fiat. 

Zdroj: Nissan

 

jh
ZDROJ: Car of the Year 2017

Komentáre k článku


Stream naživo