2016-08-31 10:05:00
Avia
Avia
Zdroj: Avia

Avia sa vracia a aj s pôvodným logom! Český majiteľ spúšťa výrobu v Přelouči

Značka Avia sa ešte v apríli dostala z ruk indickej spoločnosti pod český zbrojársky holding.

Skupina Czechoslovak Group (CSG) obnoví výrobu stredných nákladných automobilov značky Avia. Produkcie sa ujme závod v Přelouči na Pardubicku. Spočiatku pôjde o stovky vozidiel ročne, no podľa majiteľa holdingu Jaroslava Strnada nie je vylúčené, že ak všetko pôjde dobre, firma by sa mohla časom dostať napríklad aj na hranicu 1000 áut ročne.

Podľa Petra Ruseka, člena predstavenstva skupiny CSG, ktorá vlastní aj kopřivnickú Tatru, sa automobilka pripravuje na opätovné spustenie výroby vozidiel modernizovaného radu D. Na vozidlá sa vráti tradičné logo, ktoré sa používalo do obdobia, než firmu prevzala indická skupina Ashok Leyland. Firmu Avia kúpila CSG pred niekoľkými mesiacmi.

Skupina vlastní výrobný závod v pražských Letňanoch, kde sa v minulosti vyrábali tisícky vozidiel. Pre menej početnú výrobu je areál príliš veľký a nerentabilný. V Prahe ani nie sú kvalifikovaní pracovníci, preto vedenie do konca roku presunie výrobné zostavy do mesta Přelouč. Čo skupina urobí so závodom v Letňanoch, vedenie zatiaľ nerozhodlo.

Indická skupina Ashok Leyland odkúpila Aviu od investičnej skupiny Odien  v roku 2006. Odien zas kúpil Aviu od spoločnosti Daewoo iba dva roky predtým. Ani jednému z bývalých majiteľov sa nepodarilo zastaviť pokles predajov.

Pritom Avia ešte v 90. rokoch vyrábala 10-tisíc vozidiel ročne. Postupne však predaje klesali, v roku 2013 predala len 4 vozidlá. To už ale indický vlastník výrobu utlmil a výrobné technológie previezol do Indie. Z 226 zamestnancov 176 prepustil.

Ashok Leyland sa netajili tým, že kúpou Avie si Indovia iba zlacnili vývoj vlastných nákladných áut – a to vďaka technológii na výrobu kabíny.

Ak sa novým vlastníkom Avie podarí to, čo sa im podarilo pri Tatre, je reálna možnosť, že tieto vozidlá budeme opäť stretať na cestách v hojnom počte. Pri prevzatí sa diskutovalo aj o prípadnom prepojení oboch značiek, no majitelia to zatiaľ nepotvrdili. Pripustili však, že istý druh kooperácie môže byť prínosný. Napríklad by mohli v istých prípadoch osádzať kabínu Avie na podvozok Tatry, keďže kabíny Avie majú stále vysokú úroveň a o takýto typ vozidla by mohol byť záujem. 

jh
ZDROJ: TASR, ČTK, idnes.cz

Komentáre k článku


Stream naživo