2016-06-02 07:15:00
Najlepší motor sveta Ferrari
Najlepší motor sveta Ferrari 3,9 V8
Zdroj: wiki, ukipme, gyanaddict

Motorom roka 2016 sa stáva... Biturbo V8 od Ferrari s výkonom 670 koní!

Najlepším motorom na svete pre rok 2016 je po dlhej vláde mini motorov plnokrvná prepĺňaná 3,9 litrová V8 od Ferrari.

Je to už osem rokov odkedy sa celkovým víťazom stal motor s viac ako štyrmi valcami a je to dekáda odkedy sa celkovým víťazom stal motor s viac ako šiestimi valcami. Ale je to tak, novým motorom roka 2016 sa vôbec po prvýkrát stáva motor od Ferrari. Je ním motor s označením F154CB, ktorý toho roku získal 3 víťazstvá v kategóriách a celkové víťazstvo. Ide o kategóriu objemu od 3 do 4 litrov, kategóriu športový motor a kategóriu nový motor. Motor od Ferrari je jeden z troch motorov v histórii, ktorý naraz získal až štyri ocenenia vrátane celkového víťazstva. Je tak celkom pochopiteľné, že s náskokom 53 bodov predbehol minuloročného víťaza – 1,5 litrový performance turbo trojvalec od BMW poháňajúci model i8.

Motor naplno využíva potenciál dvojice twin-scroll turbodúchadiel. Vďaka dvojici IHI turbodúchadiel dokáže poskytnúť masívny výkon 670 koní pri 8000 ot/min a pritom dosahuje maximálny krútiaci moment 760 Nm už pri 3000 ot/min. Motor má na jeden liter objemu výkon 172 koní. Porotcovia hodnotili pozitívne najmä skutočnosť, že má bleskurýchle reakcie na zošliapnutie plynu (0,8 sekundy na 7 prevodovom stupni pri 2000 ot/min), okamžitý a enormný ťah s výborným zvukovým prejavom. Podľa nadšených porotcov už len zvuk a schopnosti motora z Maranella stačili na to, aby sa dostal medzi najlepších, no bola to technická stránka, prepracovanosť motora a jeho vyspelosť, ktorá rozhodla o víťazstve a o tom, že motor porazil nielen minuloročného víťaza (1,5 Turbo 3 BMW PHEV), ale aj nový šesťvalec od Porsche a všetky malé troj a štvorvalcové moderné agregáty.

Zvuk tohto motora môžete začuť aj vo videu priloženom nižšie. Minimálne v prvých sekundách je počuť ako zvuk poriadneho osemvalca tak i pískanie turbodúchadiel. 

Zdroj: wiki, ukipme, gyanaddict

"Je to obrovský krok vpred pre prepĺňané motory, a to ako z hľadiska efektívnosti, výkonu aj flexibility. Je to skutočne najlepší súčasný motor a bude navždy zapamätaný ako jeden z najlepších v histórii," nešetril chválou Graham Johnson jeden z riaditeľov ankety International Engine of the Year Awards. 

Zdroj: Ferrari

3,9 litrová V8 s objemom 3902 cm3 poháňa najnovší superšport Ferrari 488 GTB, ktorý sa predstavil minulý rok v Ženeve a ku ktorému koncom minulého roka pribudol aj model Spider. Od 65 motoristických novinárov z 31 krajín sveta (bez slovenského zastúpenia) získala V8-čka 331 bodov. 1,5 litrové Turbo v BMW i8 získalo 278 bodov; 3,0 litrový plochý šesťvalec od Porsche poháňajúci modely 911 Carrera Carrera 4S atď získal 267 bodov.

jh
ZDROJ: ukipme.com

Komentáre k článku


Stream naživo