2016-05-27 10:05:00
Opel Zafira Tourer 2016
Opel Zafira Tourer 2016 konfigurátor

Nový Opel Zafira Tourer predčasne odhalený. Zafira dostane facelift v štýle Astry

Prostredníctvom stránky koncernu GM prenikli na web obrázky z konfigurátora novej Zafiry Tourer.

Facelift modelu Zafira Tourer je doslova za dverami a iba chvíľu pred oficiálnym odhalením sa na web dostali obrázky z konfigurátora pre pripravovaný model. Aj keď možné ešte očakávať drobné odlišnosti, výsledok je jasný: Zafira Tourer dostane facelift v štýle modelu Astra a definitívne sa zbaví svojich „pandích“ očí.

Model Zafira a Zafira Tourer sa niekoľko rokov vyrábali a predávali spoločne ako lacnejšia a drahšia. Po odchode obľúbenej Zafiry B do večných lovíšť začal Opel ponúkať novú Zafiru Tourer aj v lacnejších verziách. Napriek tomu Zafira Tourer nedokázala najmä v našich končinách nadviazať na úspech predchádzajúcej generácie. Stredne veľký facelift, ktorý Zafiru čaká ešte v tomto roku ale môže veci zmeniť upraviť.

Zafira Tourer sa predstavila v roku 2011. Odvtedy uplynulo päť rokov, a tak bol facelift už skutočne potrebný, nielen pre pomerne ťažšie stráviteľný dizajn, ktorý záujemcov o MPV rozdeľoval na dve polovice. Vyváženejšia tvár odvodená od novej Astry odzrkadľuje súčasný dizajnový jazyk značky Opel a obdobne stvárnená bude aj vlajková loď – nová Insignia.

Zmeny sa teda dotknú ako masky, tak i zadnej časti vozidla, z dizajnového hľadiska exteriéru však bude nepochybne dôležitá zmena svetiel, ktoré budú po novom môcť disponovať aj technológiou LED. Či Zafira získa adaptívne LED Matrix svetlomety, ktoré ponúka menšia Astra nie je známe, no podľa nás je to vysoko pravdepodobné.

Zmeny sa ale dotknú aj interiéru a typicky „pretlačítkovanú“ palubnú dosku nahradí úspornejšia s dotykovým displejom a novým infotainmentom. Hneď ale tušíme problém spočívajúci v ťažšej dostupnosti displeja vzhľadom na proporcie palubnej dosky pred faceliftom. Veríme však, že Opel sa aj s týmto vysporiada a vodič sa nebude musieť za displejom načahovať. Nakoniec, Opel je majster v ergonómiii, a tak nič nie je stratené. Rozhodne je škoda, že sa značka vydala smerom k ovládaniu infotainmentu výhradne dotykovo bez stredového „joypadu“ akým disponuje napríklad súčasná Insignia, ale to je už iný príbeh. Zafira dostane i nový multifunkčný volant, On Star, a inovované asistenčné systémy. Očakávať možno adaptívny tempomat, núdzové brzdenie, stráženie mŕtveho uhla a udržiavanie v jazdnom pruhu.

Okrem palubnej dosky a vizáže vozidla sa toho veľa meniť nebude, očakávať môžeme novinky v motorovom priestore, i keď rozhodne nie veľmi výrazné, keďže Opel priebežne aktualizoval motorovú ponuku. Uvidíme, či Opel naberie odvahu a vopchá Podkapotu Zafiry aj prepĺňaný trojvalec 1,0 Turbo, ktorý by to mal v Zafire bez zníženia hmotnosti skutočne veľmi ťažké. Skôr rátame so zachovaním súčasnej ponuky motorov s odlišnými výkonmi. To by mal byť prípad motora 1,4 Turbo, ktorý súčasná Zafira ponúka v starších verziách 88 kW a 103 kW, kým Astra daný motor ponúka vo výkonoch 92 kW a 110 kW.   

 

jh
ZDROJ: Carscoops

Komentáre k článku


Stream naživo