2016-05-23 11:58:33
Peugeot 3008 2016
Peugeot 3008 2016
Zdroj: Peugeot

AKTUALIZOVANÉ: Peugeot práve uviedol nový model 3008. Viac SUV menej MPV

Peugeot pred niekoľkými minútami oficiálne uviedol nový model 3008. Generačný posun je značný.

Nová 3008-čka bude stojí na podvozkovej platforme EMP2, ktorú zdieľa s modelmi 308 a 308 SW, rozmerovo bude o niečo väčšia. Automobil má výrazne viac „SUV“ vzhľad i charakter, dizajn inšpirovaný konceptom Quartz hybrid SUV

Automobil ponúkne mimoriadne modernú palubnú dosku s originálnymi riešeniami prakticky všade kam oko dohliadne vrátane 12,3 palcového displeja prístrojového panela a 8 palcového dotykového stredového displeja. Tak isto ponúkne viac miesta, vyšší posed a v rámci kabíny sa možno tešiť na head-up displej, plne grafický displej palubného počítača umiestnený nad volantom, 3D navigáciu, luxusné materiály, kožené sedadlá a podobne. Na palubu sa tiež dostanú moderné bezpečnostné asistenčné systémy ako aktívne núdzové brzdenie, adaptívny tempomat, stráženie mŕtveho uhla, asistent diaľkových svetiel atď.

3008 bude mať Podkapotou benzínové i naftové motorizácie, neskôr sa tiež očakáva benzínová plug-in verzia. Benzín bude zastupovať motor PureTech, teda trojvalec s objemom 1,2 litra a výkonom 130 k k nemu pribudne motor THP s objemom 1,6 litra a maximálnym výkonon 165 k. Naftová ponuka bude širšia a zastupovať ju budú moderné motory BlueHDI s objemom 1,6 litra a s výkonom buď 100 alebo 120 koní, objaví sa i naftový dvojliter 2,0 BlueHDI s výkonom 150 a 180 koní. K dispozícii bude ako nová automatická šesťstupňová prevodovka EAT6, tak tiež manuálna šesťstupňová skrina. Vrcholné motorizácie budú dostupné výhradne s automatickými prevodovkami.

Zdroj: Peugeot

Automobil má na dĺžku 4450 mm a má o 80mm dlhší rázvor ako predchodca. Vďaka tomu ponúkne viac miesta pre pasažierov i na batožinu, čo vidieť na objeme batožinového priestoru na úrovni 520 litrov. Vozidlo je o 100 kilogramov v priemere ľahšie než minulá generácia. Tentoraz z hybridu medzi MPV a SUV prechádza do segmentu SUV crossoverov a postaví sa takým menám ako Nissan Qashqai, či SEAT Ateca.

Zaujímavosťou je, že Peugeot k modelu 3008 prezentuje aj elektrický kolobežko/skúter vlastnej značky i elektrobicykel. Oba dopravné prostriedky možno zložiť a uložiť do batožinového priestoru.

Peugeot predstavil vozidlo aj prostredníctvom priameho prenosu na sociálnej sieti Facebook. Premiéru zažije automobil na autosalóne v Paríži a prvé kusy sa dostanú k zákazníkom na prelome rokov.

Zdroj: Peugeot, Top Gear

 

jh
ZDROJ: Peugeot

Komentáre k článku


Stream naživo