2016-05-19 11:25:00
Subaru Levorg STI
Subaru Levorg STI
Zdroj: motortrend, motorauthority, carscoops

Subaru Levorg STI sa stáva skutočnosťou. Impreza kombi dostane športovú verziu

Jediná vážnejšia výčitka, ktorú sme voči Levorgu mali, bola práve ohľadom ponuky vrcholovej motorizácie.

A práve túto výčitku si môžeme škrtnúť, teda... viac menej. Subaru totiž prichádza s modelom, ktorého koncept s názvom Levorg S sme mohli vidieť na autosalóne v Tokiu. Automobil ponúkne vyšší výkon a športovejšie parametre ako štandardný Levorg s prepĺňaným boxer motorom s objemom 1,6 litra a výkonom 170 koní.

Subaru Levorg STI je výtvorom športového oddelenia značky Subaru Tecnica International a má predstavovať alternatívu pre tých, pre ktorých je model WRX STI príliš a zároveň pre tých, pre ktorých je štandardný Levorg málo. Taktiež ponúkne karosériu bližšiu k verzii hatchback, ktorá bola pred niekoľkými rokmi stiahnutá z trhu. Pri tom všetkom ale ponúkne väčší batožinový priestor a viac luxusu v podobe dvojfarebného koženého interiéru a podobne.

Podkapotou sa bude s najvyššou pravdepodobnosťou nachádzať dvojlitrový benzínový štvorvalec s protichodnými valcami a s turbodúchadlom. Celkovo by mal mať výkon 177 kW (240 k) a krútiaci moment 350 od 2600 ot/min podľa modelu Forester XT Sport (odlišné nastavenie je možné). Koncept Levorga STI mal daný motor spriahnutý s manuálnou prevodovkou. Levorg STI bude mať okrem silnejšieho motora modifikované nastavenie podvozka pre čo najšportovejšie využitie permanentného pohonu všetkých kolies. 

Zdroj: motortrend, motorauthority, carscoops

Športovosť modelu podčiarkuje pozmenený dizajn s drsnejším vzhľadom, komfortne-športové kožené sedadlá, volant potiahnutý alcantarou, červené detaily či strecha urobená z karbónu. 

Z našej skúsenosti bol už samotný Levorg s benzínovou 1,6-tkou s turbodúchadlom a max parametrami 120 kW (170 k) a 250 Nm slušným športovcom. Nižší výkon vynahrádza veľmi dobre nastavená CVT prevodovka a samozrejme vynikajúci pohon všetkých kolies. Napriek tomu autu ešte trocha razancie mohlo chýbať. To sa ale zmení.

Zdroj: motortrend, motorauthority, carscoops

Zatiaľ čo je jasné, že Levorg STI nepríde do USA, jeho príchod do Európy nie je úplne výlučený, i keď podľa našich informácií je Levorg STI určený výhradne pre Japonsko. Či to tak bude "navždy" alebo sa tejto modrej potvorky s osemnásťpalcovými diskami a brzdami BBR dočkáme, zostáva zatiaľ záhadou. Isté je, že nebyť obdobných idiotských krokov Subaru, by táto značka mohla mať úplne iné predaje aké v súčasnosti na starom kontinente má. Absurdnosť týchto rozhodnutí podčiarkuje i skutočnosť, že sa zatiaľ pre Európu nehovorí vôbec nič o novej generácii Imprezy sedan a hatchback, ktoré sa už chystajú zaútočiť na USA. 

Zdroj: motortrend, motorauthority, carscoops

jh
ZDROJ: Motortrend, carbuzz, Motorautority, Subaru

Komentáre k článku


Stream naživo