2016-05-05 09:35:00
VW Golf GTI Clubsport
VW Golf GTI Clubsport S
Zdroj: VW

VW Golf GTI Clubsport S dosiahol na Nurburgringu lepší čas než Civic Type R!

Volkswagen Golf GTI Clubsport dosiahol na okruhu Nurburgring čas 7,49 minút.

Týmto časom špeciálne upravený Golf GTI prekonal rekordný čas modelu Honda Civic Type R. Znamená to, že sa práve GTI stalo najrýchlejšou prednokolkou na okruhu v Nurburgringu a môže si nárokovať na titul najrýchlejšie vozidlo s predným pohonom na svete.

Golf GTI Clubsport je špeciálna limitovaná edícia modelu Golf GTI upravená na zdolávanie okruhov. Model s cestnou homologizáciou prešiel výraznou modifikáciou a nárastom výkonu i znížením hmotnosti, aby tak svojim dosiahnutým časom patrične oslávil 40-te výročie od uvedenia prvého Golfu GTI na trh.

GTI Clubsport má vyšší výkon než štandardné GTI a tiež vyšší výkon ako Golf R. Maximum výkonu 228 kW (310 k) a maximum krútiaceho momentu 380 Nm dodáva benzínový prepĺňaný štvorvalec 2,0 TSI. Zvýšenie výkonu technici dosiahli aj softvérovou úpravou. Automobil má prepracované nápravy a výrazne zníženú hmotnosť. Ide o trojdverovú verziu, v ktorej zadné sedadlá vymenila bezpečnostná klietka. Pre udržanie nízkej hmotnosti má automobil výhradne manuálnu šesťstupňovú prevodovku. Pre lepšie využitie koníkov na palube má motor novú palivovú pumpu, zvýšený tlak turbodúchadla i upravené výfukové potrubie s novou väčšou koncovkou, ktorá taktiež pomáha k zníženiu spätného tlaku v potrubí. Automobil má vďaka úpravám zahŕňajúcim aj odstránenie prebytočných kilogramov, vrátane tlmiacich materiálov a takmer všetkých komfortných prvkov i viacerých prvkov štandardnej výbavy hmotnosť nižšiu než 1400 kg (1361).

Zdroj: VW

Aj keď neznižujeme úspech modelu GTI Clubsport S, už len preto lebo samotný Golf GTI je fantastické vozidlo, porovnávanie modelu Type R a GTI Clubsport S nie je úplne na mieste. Jednak preto, lebo Type R, ktorý zajazdil výsledný čas na okruhu mal bližšie k reálnemu modelu ako GTI Clubsport S, taktiež preto, lebo Clubsport S je limitovaná edícia obmedzená na 400 vyrobených kusov.

Napriek tomu je lepší čas GTI-čka na okruhu pod hradom Nurburg neodškriepiteľný. Sme zvedaví ako bude reagovať Honda, ktorá sa pri uvedení rekordného času nechala počuť, že Type R nemá problém zajazdiť ešte lepší čas. Navyše Honda chystá uvedenie nového modelu Civic a na novom Type R už pracovala ešte skôr než súčasný Type R vôbec uviedla.

Nový Golf GTI Clubsport S zrýchli z 0 na 100 km/h za 5,8 sekundy a maximálnu rýchlosť má 260 km/h.

Rekordnú jazdu GTI-čka si môžete pozrieť v priloženom videu. Pripájame ho len pre jeho dokumentačnú hodnotu, keďže z hľadiska spracovania nemôžeme video odporúčať (nič nevidieť a aj to málo, čo by mohlo byť viditeľné je zakryté).

jh

Komentáre k článku


Stream naživo