2016-03-09 16:40:00
Mercedes-Benz GLE 350 d
Mercedes-Benz GLE 350 d 4Matic Coupé
Zdroj: Jozef Vydra

Bude mať Slovensko piaty automobilový závod? Investíciu údajne zvažuje Mercedes

Spoločnosť Mercedes–Benz Cars Daimler má zvažovať postavenie nového závodu aj na Slovensku.

Podľa informácií portálu biztweet je Slovensko v hre o investíciu v hodnote približne miliardy eur. Spoločnosť Mercedes-Benz Cars má zvažovať nové spôsoby diverzifikácie výroby, teda možnosti výroby v nových lokalitách.

Ako Mercedes, tak i slovenská agentúra SARIO odmietli vyjadriť sa, no všetko naznačuje tomu, že Mercedes skutočne plánuje postaviť fabriku na východ od nemeckých hraníc. Ide ako o závod na výrobu automobilov, tak i o motoráreň.

Slovensko pripadá do úvahy najmä pre rozvinutý automobilový priemysel a tiež blízkosť k fabrike Mercedesu v Maďarskom  Kecskeméte. V neposlednom rade má byť podľa sme.sk dôležitým faktorom aj blízkosť k Rusku, preto má byť zaujímavý práve východ krajiny, ktorý by ako jediný zniesol prítomnosť automobilky (na rozdiel od ostatných regiónov). Mercedes do budúcna ráta s oživením predaja na východných trhoch.

Veľkým konkurentom pre Slovensko má byť Poľsko, ktoré by tak mohlo túžiť po „odvete“ vzhľadom na skutočnosť, že Slovensko svojmu severnému susedovi vyfúklo investíciu automobilky Jaguar Land Rover. Alternatíva rozšírenia výroby v Kecskeméte sa nikde neuvádza, i keď aj to z hľadiska Mercedesu musí byť možnosťou.

Mercedes by sa mal údajne rozhodnúť do konca marca tohto roka. Biztweet v minulosti informoval aj o údajnom zvažovaní postavení výrobného závodu na Slovensku spoločnosťou Tesla.

V minulom roku oznámila zámer postaviť závod na Slovensku automobilka Jaguar Land Rover. V súčasnosti na Slovensku fungujú 3 výrobné automobilové závody - Volkswagen v Bratislave, PSA v Trnave a Kia pri Žiline. Jaguar Land Rover bude mať závod pri Nitre. Spoločne automobilky ročne na Slovensku vyrobia v priemere milión vozidiel.  

 

                                                              

 

jh
ZDROJ: sme.sk, biztweet

Komentáre k článku


Stream naživo