2015-11-20 15:15:16
BMW Concept Compact Sedan
BMW Concept Compact Sedan 2015
Zdroj: BMW

FOTO: BMW predstavilo koncept malého sedanu Compact Sedan. Je to konkurent CLA?

BMW si pre autosalón v čínskom meste Guang-Žu pripravilo koncept kompaktného sedanu.

BMW dnes predstavilo koncept s názvom Compact Sedan, ktorý veľmi jasne vysvetľuje o aké auto ide. BMW chce na ňom dokumentovať svoju budúcnosť v danej triede. Pre predstavenie konceptu si vybralo autosalón v Guang Žu, čím naznačuje, kde sa bude nachádzať kľúčový trh pre potenciálny budúci model.

Automobilka síce nezverejnila rozmery a technickú špecifikáciu potenciálneho vozidla, avšak je jasné, že ak sa z konceptu stane reálny model, rozmerovo bude usadený medzi radmi 1 a 3 a môže predstavovať konkurenta kompaktným sedanom od Mercedesu a Audi, menovite modelom CLA a A3 sedan.

Automobil má síce kompaktné rozmery, no dizajnéri urobili všetko preto, aby automobil zdedil mohutnosť a sebavedomie svojich väčších kolegov.

Že ide o menšie vozidlo vidieť iba pri pohľade z boku. Koncept nezaprie svoje korene. Klenutá kapota a dlhý rázvor opticky predlžujú vozidlo a kabína posunutá smerom vzad podčiarkuje jeho športové gény. Príbuznosť s ostatnými vozidlami z rodiny BMW a atletickú siluetu posilňujú aj nadčasové prvky značky BMW ako zapustené línie, dynamický Hofmeisterov oblúk a typické prepájanie plôch. Štvoro dverí tvorí harmonickú súčasť proporcií a vodičovi i pasažierom umožňujú jednoduché nastupovanie. Všimnúť si treba detaily ako zapustené kľučky dverí, či veľké koncovky výfukov, vystúpené hrany predného blatníka, do ktorého je zapustený chladič v tvare písmena V, vďaka čomu je predná časť akoby rozdelená na tri.

Zdroj: BMW

Zaujme aj interiér, ktorý sa v prípade konceptu nesie v znamení priestrannosti a svetlosti. Bledé čalúnenie dopĺňa tmavé a šťavu kabíne dáva oranžové podsvietenie i panely s vysokým leskom.

Podľa BMW majú prémiové kompaktné vozidlá v Číne veľký potenciál rastu. BMW realizovalo viacero dôkladných štúdií a prieskumov zameraných na vývoj trendov a cieľových skupín. BMW Concept Compact Sedan je zosobnením prístupu mladých Číňanov k životu. „Charakteristický dizajn štúdie BMW Concept Compact Sedan zosobňuje radosť z jazdy, ktorú ponúka športové vozidlo s minimálnymi vonkajšími rozmermi. Je veľmi originálne a zároveň aj svojbytné. Segmentu kompaktných sedanov tak dáva nový život. Tento 4-dverový sedan zosobňuje všetko, čo predstavuje BMW,” vysvetľuje Karim Habib, šéf dizajnu BMW Automobiles. Dizajnovo ide jednoznačne o BMW v malom. Ako to však bude v prípade techniky Podkapotou BMW zatiaľ neobjasnilo.

Zdroj: BMW

I keď je z informácií o koncepte jasné, že kľúčovým trhom je Čína, je nepochybné, že takýto model by sa uplatnil aj na ďalších trhoch. Napríklad v USA je segment kompaktných prémiových sedanov taktiež obľúbený a aj v Európe by si model našiel zákazníkov. To, že sa kompaktný sedan v nasledujúcom období môže objaviť aj u nás podporuje skutočnosť, že BMW robí globálne modely, ktoré sa len v detailoch od seba odlišujú.

Ak by teda koncept kompaktného sedanu prešiel do reality môžeme sa na chvíľu uniesť do oblasti dohadov. Takýto sedan by mohol byť priradený k radu 1, respektíve k radu 2. S týmito otázkami prichádza na rad aj kľúčová otázka týkajúca sa poháňanej nápravy. Súčasný rad 1 i rad 2 (s výnimkou MPV-čiek) jazdí so zadným náhonom. Pravdepodobnejšie je, že sa vzhľadom k snahe znížiť náklady poberie nový sedan (spolu s radom 1) smerom predného náhonu dopĺňaného pohonom xDrive. Podkapotou by sa tak objavili nové naftové i benzínové trojvalce a štvorvalce.

jh
ZDROJ: BMW

Komentáre k článku


Stream naživo