2015-11-17 15:55:00
Volkswagen Golf Sportsvan 1,4
Volkswagen Golf Sportsvan 1,4 TSI
Zdroj: Jozef Vydra

Problémy s emisiami majú i nové autá s motormi 1.2-1.4-1.8-2.0 TSI! Aj vaše auto?

Podľa najnovších informácií má problémy s prekračovaním deklarovaných emisií viacero modelov s benzínovými motormi. Ide o nové autá.

 Manipulácie s emisiami oxidu uhličitého v benzínových motoroch áut spoločnosti Volkswagen (VW) sa týkajú vyššieho počtu vozidiel, ako sa pôvodne predpokladalo. Informoval o tom hovorca spoločnosti VW. Automobilka 3. novembra uviedla, že problémy s emisiami oxidu uhličitého sa týkajú 800 tis. prevažne naftových vozidiel s tým, že problémy s týmito emisiami majú aj niektoré modely s benzínovým motorom s objemom 1,4 litra.

Z najnovšieho stanoviska firmy však vyplýva, že problémy s emisiami oxidu uhličitého majú aj autá s motormi TSI a to od najmenšieho trojvalca 1,0 TSI (Ibiza) až po najväčších štvrovalec 2,0 TSI (Passat, Golf). Problémy sa týkajú aj motorov 1,2 TSI 1,4 TSI a 1,8 TSI. Okrem toho sa v zozname dotknutých automobilov nachádzajú najmä automobily s naftovými motorizáciami. Dotknuté autá majú v reálnej prevádzke vyššie emisie ako deklarujú pri emisných testoch. Podľa všetkého majú teda zariadenie znižujúce emisie, ktoré je aktívne iba pri testoch, resp. pri testoch sa používajú automobily s iným nastavením než tie predávané zákazníkom (čo je v EÚ legálne, avšak nie je isté, či je to legálne aj v takomto rozsahu).

Pritom je ale pravdepodobné, že európske emisné normy koncern Volkswagen vôbec neporušil. Vplyvom deravej legislatívy je podľa všetkého v Európe nepriamo povolené využívať aj takýto softvér. Pripomíname, že nejde o každé vozidlo, nedostatky sa týkajú iba konkrétnych typov - pri benzínových i naftových motoroch. Skutočnosť, že majú v reálnej prevádzke vyššie emisie, a teda aj vyššiu spotrebu nemá súvislosť s funkcionalitou, či životnosťou automobilov. Nezrovnalosti medzi "papierovými" údajmi a reálnymi sú všeobecne známe a môže za ne práve deravá legislatíva.

 

jh
ZDROJ: SITA, VW, Autoexpress

Komentáre k článku


Stream naživo