2015-10-02 12:35:00
Pasívne fajčenie najhoršie znášajú
Pasívne fajčenie najhoršie znášajú deti

ANGLICKO: Zapáliť si v aute, kde sú deti, je na mastnú pokutu!

Anglicko a Wales zakázali fajčenie v autách, v ktorých sa okrem fajčiara a dospelých osôb vezú aj deti.

Vodiči alebo ich spolucestujúci, ktorí budú fajčiť v autách v prítomnosti deti, budú v Anglicku a Walese čeliť pokutám. Zákaz vstúpil do platnosti 1. októbra. Nevzťahuje sa na Škótsko a Severné Írsko.

V praxi to znamená, že komukoľvek, kto bude fajčiť v aute, v ktorom sú deti vo veku do 18 rokov, bude hroziť pokuta vo výške 50 libier (68 eur). Vodiči budú čeliť rovnakej pokute, aj keby oni sami nefajčili.

Polícia sa vyjadrila, že počas prvých dní platnosti zákazu bude mať k hriešnikom výchovný, nekonfrontačný prístup. Podľa predstaviteľov rezortu zdravotníctva zákaz pomôže pri ochrane detí pred pasívnym fajčením.

Zákaz sa vzťahuje aj na autá, ktoré majú otvorené okná alebo strešné okienko. Netýka sa áut s otváracou strechou v prípade, že je stiahnutá.

Pasívne fajčenie je nebezpečné pre každého, dokonca môže byť ešte nebezpečnejšie ako samotné aktívne fajčenie. Časť Británie a hlavne zákonodarcovia tvrdia, že takéto pasívne fajčenie je obzvlášť nebezpečné pre deti, keďže ešte nemajú plne vyvinuté dýchanie, ani pľúca, či imunitný systém. Približne 80 % cigaretového dymu nevidieť a ani otvorenie okien nepomôže odstrániť jeho škodlivý účinok.

 

jh
ZDROJ: TASR

Komentáre k článku


Stream naživo