2015-09-30 15:15:00
VW dym-tuning
VW dym-tuning
Zdroj: Carbuzz

VW pripravil akčný plán na vylepšenie áut dotknutých aktuálnou kauzou

Jeho znenie by malo byť známe v priebehu nasledujúcich dní. VW tlačí čas a riešenie musí prísť rýchlo.

Koncern Volkswagen AG predstavil akčný plán na zlepšenie emisných vlastností automobilov s naftovým motorom. Dotknutí zákazníci budú v prvom kroku informovaní, že emisné vlastnosti ich vozidiel budú v blízkej budúcnosti upravené. TASR o tom informoval PR manažér Volkswagenu na Slovensku Marek Chovanec.

Z interného vyhodnotenia vyplynulo, že z celkovo 11 miliónov vozidiel koncernu bude pri približne 5 miliónoch automobilov značky Volkswagen nevyhnutné realizovať servisné opatrenia. Tieto vozidlá určitých modelových rokov a modelov, napríklad Volkswagen Golf šiestej generácie, Volkswagen Passat siedmej generácie a Volkswagen Tiguan prvej generácie, sú vybavené naftovým motorom typu EA 189.

Koncern podľa Chovanca zdôrazňuje, že všetky predmetné vozidlá sú po technickej stránke bezpečné a pojazdné. Akčný plán predpokladá, že Volkswagen a ďalšie dotknuté značky v októbri predstavia príslušným orgánom technické riešenia a konštrukčné opatrenia.

Majitelia dotknutých vozidiel budú v najbližších týždňoch a mesiacoch informovaní. Všetky dotknuté značky koncernu vytvoria národné internetové stránky, na ktorých sa zákazníci budú môcť priebežne informovať o aktuálnom stave veci.

Podľa VW jazdí v Británii viac než milión áut s problematickým softvérom

Nemecká automobilka Volkswagen dnes priznala, že na území Británie jazdí viac než milión áut, ktorých sa týka problematický softvér umožňujúci zavádzanie pri emisných testoch. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na údaje Volkswagen UK, britskej divízie nemeckého koncernu.

Volkswagen UK uviedol, že emisný problém sa v Británii týka okolo 1,2 milióna vozidiel, vrátane áut Audi, Seatu a Škody. Spoločnosť zároveň oznámila, že dotknuté autá začne čoskoro zvolávať do servisov, pričom v tejto veci bude britských zákazníkov včas kontaktovať.

Celkovo bol problematický softvér nainštalovaný do 11 miliónov áut VW po celom svete. Problémy už oznámili aj dcérske firmy VW, keď napríklad Audi uviedla, že kauza sa týka 2,1 milióna jej vozidiel, v prípade Škody ide o 1,2 milióna áut. Najnovšie sa pridala aj divízia Seat, ktorá oznámila, že problematický softvér sa týka okolo 700.000 jej vozidiel.

V dôsledku kauzy, ktorá sa na svetlo sveta dostala pred necelými dvoma týždňami, keď o zavádzaní pri emisných testoch informovala americká Agentúra na ochranu životného prostredia (EPA), odstúpil minulý týždeň šéf VW Martin Winterkorn. Odvolaní boli aj niektorí ďalší manažéri. Novým výkonným riaditeľom koncernu sa koncom minulého týždňa stal Matthias Müller, dovtedy šéf divízie športových áut Porsche.
 

jh
ZDROJ: TASR

Komentáre k článku


Stream naživo