2015-09-15 05:25:50
Saet Leon Cross Sport
Saet Leon Cross Sport
Zdroj: Seat

IAA Frankfurt: Seat Leon Cross Sport – kríženec modelov Cupra a X-Perience

Seat vo Frankfurte ukázal pravý crossover, ktorý ukazuje, kadiaľ sa bude Seat uberať.

Podľa Seatu je to „nová definícia športovosti". Preložené do zrozumiteľnej reči  - trojdverový crossover v štýle Leonu X-Perience a množstvom výkonu. Spája silu športového kompaktu, siluetu kupé a pohon všetkých kolies. Máme sa teda podľa toho tešiť na ďalšie športové SUV. Prvé príde na trh v roku 2016 a vyrábať ho bude Škoda. Koncept Seat Leon Cross Sport je postavený na základe modelu Leon predovšetkým preto, lebo ten je ťahúňom značky Seat v súčasnej dobe.

Napriek tomu, že má auto zdvihnutý podvozok a jazdí na devätnásťpalcových kolesách, nebude to s jazdou v teréne až také horúce. O 41 mm vyššia svetlá výška podvozka ako Cupra však poteší. Ešte viac dynamické parametre.

Cross Sport má pohon všetkých kolies so spojkou Haldex piatej generácie, šesťstupňovú automatickú dvojspojkovú prevodovku DSG a dvojlitrový turbomotor, ktorý dáva vyšší výkon ako v modernizovanej Cupre, teda 221 kW, čiže rovných 300 koní. Maximálny krútiaci moment vrcholí hodnotou 380 Nm od 1 800 otáčok za minútu. Na asfalte dokáže zrýchliť z pokoja na sto kilometrov za hodinu za 4,9 sekundy.

Zdroj: Seat
Zdroj: Seat

Leon Cross Sport je dynamický, všestranný, s ostrým dizajnovým jazykom. Je to jedna z ciest, ktorou sa vyvíja ženevský koncept Seat 20V20. Majú spoločne určovať vzhľad ďalších SUV značky Seat v budúcnosti. Leon Cross Sport tiež má rovnaký oranžový lak ako koncept 20V20. Aj interiér má oranžové detaily, „inšpirované slnkom Barcelony“, ako uvádza značka. Sedadlású kožené, stredová konzola je natočená k vodičovi a vo výbave vozidla bude okrem dnes už bežných jazdných pomocníkov aj systém FullLink. Umožní používať smartphone cez obrazovku v palubnej doske. Aplikácia s názvom Seat ConnectApp umožní čítať a posielať SMSky, e-maily alebo prispôsobovať domovskú obrazovku.

Zdroj: Seat
Zdroj: Seat

Hoci sa volá celým menom Seat Leon Cross Sport Show Car a je to koncept, všetky jeho prvky vyzerajú úplne sériovo. Bolo by už aj načase, lebo rôznych konceptov už v Seate v poslednom čase bolo habadej, no na sériový model čakáme poriadne dlho. Či bude prvé SUV od Seatu práve tento ekvivalent modelu Volkswagen Golf R, akurát v trojdverovej karosérii Leonu s prvkami z modelu X-Perience, by mali ukázať nasledujúce mesiace.

Jozef Vydra
ZDROJ: Seat

Komentáre k článku


Stream naživo