2015-09-13 04:35:00
Opel Astra Sports Tourer
Opel Astra Sports Tourer
Zdroj: Opel AG

Najnovší Opel Astra Sports Tourer má 1630 litrový kufor

Opel si pre tohtoročný frankfurtský autosalón pripravil dôležitú novinku - novú generáciu kompaktného modelu Astra.

Automobilka doteraz prezentovala výhradne päťdverový hatchback, v Nemecku sa však ukáže aj kombi s prídomkom Sports Tourer. Tvary novej Astry Sports Tourer samozrejme nadväzujú na skôr uverejnený hatchback. Takmer zachované bolo aj bočné presklenie, stĺpiky C s výraznou chrómovanou linkou pripomínajú tvary použité v modeli Adam.

Aj praktickejšia verzia novinky je ľahšia až o 200 kg. Konštruktéri to dosiahli použitím nového ľahšieho skeletu karosérie, podobne ako pri základnom hatchbacku, menej váži tiež podvozok alebo výfukový systém. Kombi verzia príde na trh s miernym oneskorením po hatchbacku. Nová kombi verzia Astry síce neponúkne najväčší batožinový priestor v triede, hoci s objemom 1630 litrov veľmi nezaostáva.

Pre Opel však bolo prioritou zníženie hmotnosti, rovnako ako pri východiskovom hatchbacku. Obe karosárske verzie sa predstavia už na budúci týždeň na medzinárodnom autosalóne vo Frankfurte. Ich spoločným menovateľom je redukčná diéta. Aj kombi variant úspešne využíva základy rovnakej odľahčenej konštrukcie, ktorá medzigeneračne znížila hmotnosť Astry od 130 do 200 kilogramov podľa použitej pohonnej jednotky a prevodovky.

Zdroj: Opel AG

Ponuka motorov bude prevzatá z hatchbacku, výkonové spektrum sa bude pohybovať medzi 70 kW a 147 kW. Benzínovým základom bude trojvalec 1.0 Ecotec (77 kW), turbodiesely zastúpi tri varianty 1.6 CDTI (70, 81 a 100 kW). K dispozícii bude aj benzínový 1.4 Ecotec (92 kW a 110 kW). Premiéru vo Frankfurte bude mať nový preplňovaný zážihový motor 1.6 Ecotec s výkonom 147 kW a 300 Nm krútiaceho momentu.

Opel uvádza, že nová Astra Sports Tourer bude mať prakticky rovnaké rozmery ako aktuálne výbehové auto. Kým hatchback sa medzigeneračne skrátil o zhruba päť centimetrov, kombík mierne narástol. Na dĺžku má 4702 mm, o štyri milimetre viac než predchodca. Jeho šírka je 1871 mm a výška 1499 mm. Priestor pre cestujúcich aj ich batožinu má byť pri tom väčší vďaka efektívnejšiemu využitiu dostupného miesta.

Zdroj: Opel AG
Zdroj: Opel AG

Vodič a jeho spolujazdec majú mať o 26 mm viac miesta nad hlavou, cestujúci vzadu si majú v tejto oblasti polepšiť o 28 mm a zväčšiť sa mal aj priestor v pozdĺžnom smere. Batožinový priestor po sklopení zadných sedačiek (delených podľa výbavy pomere 40:20:40) ponúkne 1630 litrov. To je o 80 litrov viac ako u predchodcu. Základný objem batožinového priestoru Opel zatiaľ nezverejnil. Manipuláciu s batožinou uľahčí elektricky ovládané veko kufra alebo systém sietí a koľajníc FlexOrganizer.

Zdroj: Opel AG
Zdroj: Opel AG

Astra ST inak ponúkne najnovšie dostupnú výbavu vozidiel Opel vrátane konektivity Apple CarPlay a Android Auto, nebude chýbať otváranie veka kufra prostým "nakopnutím" priestoru pod zadným nárazníkom či LED svetlá a ergonomické sedadlá.

Jozef Vydra
ZDROJ: Opel

Komentáre k článku


Stream naživo