2015-07-24 10:30:00
Dieťa zomrelo opustené v
Dieťa zomrelo opustené v aute
Zdroj: topky

Po smrti Kristínky opustenej v aute prichádza výzva: vymyslite ako tomu zabrániť!

Ako zabrániť tomu, aby niekto zabudol dieťa v aute? Máte nápad? Tak sem s ním!

Po nedávnej tragickej udalosti v Nitre ste sa dozaista aj vy zamýšľali nad tým ako môže niekto zabudnúť dieťa v aute a nechať ho tam v podstate celý deň. Nuž môže. Pracovné povinnosti, stres, vyrušenie počas jazdy i tzv. „autopilot“ keď namiesto do škôlky, či školy zamierite rovno za povinnosťami. Obvykle je dieťa spiace v autosedačke úľavou, no iba v prípade, že naň nezabudnete. Práve spánok dieťaťa umožní vodičovi myslieť na nadchádzajúci pracovný deň a zabudnúť na samotné dieťa a práve to sa stalo otcovi Kristínky.

I keď mnohí daného pána odcudzujú a možno právom, zabudnúť môže každý, dôležité však je, včas si aj spomenúť, respektíve zabudnutiu predchádzať. Každoročne vyzývame k tomu, aby ste sa pri jazde sústredili a nielenže nenechávali v aute domácich miláčikov, deti už vôbec nie. Avšak väčšina prípadov sa nestáva preto, lebo si na „chvíľku“ rodičia odbehnú, ale preto lebo zabudnú. Hrozné, ale pravdivé.

Pomôcť môže pochopiteľne spomínané sústredenie sa na jazdu, na aktuálne povinnosti, ale tiež snaha bojovať so stresom a robiť veci postupne, vymazať prácu a povinnosti z hlavy, keď riešite niečo iné (ale ako sa hovorí, po bitke je každý generál).

Zdroj: topky

Medzi praktické rady napríklad patrí dať si na zadné sedadlo svoje veci, ak vzadu máte dieťa, dať si niekam do zorného uhla nálepku s menom dieťaťa, skrátka pripomienku. Lenže na to všetko môžete tiež zabudnúť, nevšimnúť si.

To naozaj neexistuje riešenie ako deti v takýchto prípadoch ochrániť?

Zatiaľ nie, no čo nie je, môže byť.

Podnikateľ v oblasti IT a zakladateľ istého webhostingu Igor Strečko uverejnil na svojom blogu výzvu na hľadanie vhodného technologického riešenia na to, aby už nikto nezabudol dieťa v aute.

Nejde len o plané reči a Strečko okrem výzvy ponúka aj základnú investíciu na realizáciu dobrého riešenia, ktoré by mohlo byť uskutočniteľné a funkčné. Ak teda máte technické zručnosti, vyznáte sa do IT a okrem pomoci chcete niečo hodnotné vytvoriť, nech sa páči. Realizujte sa!

Podľa Strečka by mohli byť riešenia v podobe monitoringu dychu v autosedačke s notifikáciou na smartfón v prípade problémov, či niečo podobné.

Od výzvy k realizácii je síce ďaleko, no práve takéto výzvy môžu vo veci pomôcť. Všetci predsa vieme, že sme omylní, a síce si myslíme, že nám sa to stať nemôže, nemalo by sa to stať nikomu. Nikdy viac.

Na Facebooku sa už rozbehla skupina, ktorá na výzvu reaguje a hľadá ľudí na naplnenie tejto výzvy. Pridáte sa?

Ján Hargaš

Komentáre k článku


Stream naživo