2015-07-03 12:44:13
Citroen C4 Aircross
Citroen C4 Aircross Ilustračné foto
Zdroj: Citroen

PSA chystá výrobu nového modelu Citroën v Trnave. Zišli sa tam budúci dodávatelia

Trnavský automobilový závod koncernu PSA sa pripravuje na výrobu nového modelu segmentu B značky Citroen.

Viac ako 150 zástupcov 60 spoločností z rôznych častí Európy, no predovšetkým z regiónu strednej a východnej Európy a zo Slovenska sa tento týždeň zišlo v priestoroch trnavskej automobilky PSA Peugeot Citroën Slovakia na konferencii dodávateľov nového modelu. Ide o súčasť intenzívnych príprav výroby nového modelu Citroën, ktorú vedenie automobilky v Trnave oznámilo koncom marca tohto roku. Model sa bude spočiatku vyrábať len na Slovensku, a preto má skupina veľký záujem získať preň dodávateľov z okolia čo najbližšie k automobilke v Trnave.

Súčasťou programu boli aj prehliadky výroby v prevádzkach montáž, logistika a výstupná kontrola kvality. "Bola to príležitosť ukázať dodávateľom našu automobilku a hovoriť s nimi o vysokých nárokoch na kvalitu, dodacie lehoty či náklady," povedal generálny riaditeľ automobilky Rémi Girardon.

Z celkovej investície viac ako 300 miliónov eur do nového modelu smeruje skupina PSA Peugeot Citroën približne 80 miliónov eur do Trnavy. Ide o vklad do moderných technológií predovšetkým v prevádzke zvarovňa. V industriálnej časti projektového tímu pre Trnavu pracuje výhradne lokálny technický personál zo slovenskej automobilky. Umiestnenie výroby v trnavskom výrobnom centre posilní jeho budúcu špecializáciu na modely segmentu B Mainstream a potvrdí profiláciu Trnavy ako „výnimočného závodu“ na výrobu tohto segmentu. Informoval hovorca PSA Peugeot Citroën Slovakia Peter Švec.

Spoločnosť PSA Peugeot Citroën Slovakia vyrobila v uplynulom roku 255.176 vozidiel, čo je nový rekord v doterajšej histórii automobilky. Trnavské výrobné centrum tak medziročne zvýšilo výrobu o 2,7 %. Zároveň celková technická kapacita výrobného centra bola využitá len na 85 %. Automobilka v Trnave stabilne vytvára takmer 3500 priamych pracovných postov a s nepriamymi pracovnými pozíciami prostredníctvom svojich dodávateľov dáva prácu takmer 10.000 ľuďom. Technologicky je jedna z najnovších v rámci skupiny PSA Peugeot Citroën. Strategickú investíciu na Slovensku oznámil francúzsky koncern v januári 2003. Jej celková suma už presiahla jednu miliardu eur. Aktuálne vyrába modely Peugeot 208 a Citroën C3 Picasso, ktorý sa od roku 2008 vyrába exkluzívne len na Slovensku. V rámci príspevku k trvalo udržateľnému rozvoju zredukovala automobilka od júna 2012 objem odpadu na skládku na nulu. Trnavský závod patrí v spotrebe energií na výrobu jedného vozidla medzi najlepšie automobilky Európy.

jh
ZDROJ: TASR

Komentáre k článku


Stream naživo