2015-05-22 12:25:00
Fiat Aegea 2016
Fiat Aegea 2016
Zdroj: autocar.co.uk, FIAT

Veľká novinka od Fiatu: Nový sedan predstavil v Istanbule. Toto je on!

Fiat prvýkrát ukázal nový model, ktorý sa zaradí do segmentu C. Prichádza so sedanom, neskôr hatchback i kombi.

Fiat sa po dlhých rokoch konečne nadýchol a vytvoril automobil, ktorý jednak nevyzerá ako nafúknutá verzia Fiatu 500, no tiež model schopný konkurovať súčasným automobilom v Európe.

Prichádza sedan, príde i hatchback a kombi. Ako sme už avizovali dávnejšie, Fiat potvrdil výrobu nového modelu, ktorý sa zaradí do najpopulárnejšieho segmentu v Európe – do C-čka, teda do triedy známej ako trieda Golf, prípadne Qashqai. Nový automobil tak bude mať čo robiť. Fiat však tentokrát nič nenechal náhodu a ani nepodcenil trh.

Okrem sedanu chystá ďalšie dve verzie. Automobil príde do predaja koncom tohto roka, respektíve začiatkom budúceho a oficiálne sa predstaví na jeseň, premiéru absolvoval na autosalóne v Turecku. Zatiaľ ho voľajú Aegea, no jeho meno by sa malo pred výrobou zmeniť.

Automobil má dĺžku 4,5 metra, výšku 148 centimetrov a výšku 178 cm. Priestoru v interiéri by mal pomôcť rázvor 2640 mm.  Slušná je aj veľkosť kufra – 510 litrov.

V dizajne automobilu by sme mohli hľadať inšpiráciu viacerými autami a značkami. Zo zadu nám veľmi pripomína Superb, spredu zasa štýl Chrysleru, niekto by mohol nájsť náznak Fordu. Nech je to akokoľvek, Fiat ukázal, že dokáže vytvoriť aj niečo iné ako zväčšenú verziu modelu 500.

Nech sa dizajn ponáša na akýkoľvek model, isté je, že auto vyzerá slušne. Pomáha tomu aj skutočnosť, že sedan bol vytvorený ako sedan, nie ako derivát hatchbacku, ako to Fiat robil doteraz.

Podkapotou by sa mali objaviť štandardné motory značky vrátane naftových motorizácií i menších benzínových motorov s výkonom od 94 koní vyššie. Auto sa bude vyrábať vo fabrike Fiatu v Istanbule a do predaja sa chystá v 40-tich krajinách vrátane Slovenska. Viac informácií vám prinesieme hneď ako ich získame. Čo poviete na nový Fiat?

Ján Hargaš
ZDROJ: Fiat, autocar.co.uk

Komentáre k článku


Stream naživo