2015-05-20 12:12:30
Renault Kwid 2015
Renault Kwid 2015
Zdroj: Renault

Nový malý crossover Renault Kwid začína na cene 4 200 eur!

Čo sa stane keď skrížite Twingo s Dusterom? No predsa Kwid! Malý lacný crossover.

Renault dnes predstavil očakávaný malý crossover, ktorý sa bude volať Kwid. Predstavil sa v Indii. Ide o auto zaradené do segmentu A, teda malé vozidlo veľkosťou porovnateľné s Twingom, či Smartom ForFour. Od obidvoch menovaných je však o približne 10 centimetrov dlhšie. Práve väčšia dĺžka oprávňuje Renault opisovať Kwid ako jedno z najpraktickejších áut v segmente, ktoré nad konkurenciou vyhráva najmä veľkosťou batožinového priestoru.

Kwid sa volá po rovnako nazvanom koncepte crossoveru predstavenom v roku 2014. Model by bol typickým zástupcom svojho segmentu nebyť vyššej svetlej výšky – 18 cm a tiež typického vzhľadu crossoveru, ktorý dotvárajú plastové ochranné prvky. Dĺžkou 3,68 metra a šírkou 1,58 metra sa stáva dobrým vozidlom do mesta i keď z jeho zjavu vyplýva, že v obratnosti svojim vyššie uvedeným súrodencom nebude môcť konkurovať. Najmä pre umiestnenie motora vpredu. To neumožní značnú manévrovateľnosť známu z Twinga. Na druhú stranu spolu s výhradne predným pohonom rapídne zníži náklady ale aj istotu na mokrých a zasnežených cestách.

Zdalo by sa, že automobil určený pre Indiu nemá na Slovensku čím zaujať, opak je pravdou. Auto stojí na novej platforme aliance Renault-Nissan CMF-A. Je teda predpoklad, že model podobných rozmerov sa objaví aj na iných trhoch ako Indickom. Dovolíme si však zájsť ešte ďalej. Z dizajnu auta je jasné, že vznikol spojením jazyka Dacie a Renaultu. Prednú masku možno prirovnať k aktuálnemu Dusterovi, hlavne zboku vidieť črty Sandera a pri pohľade zo zadu môžete badať náznaky jednak spomínaného Twinga, no hlavne Captura.

Kwid sa podľa všetkého objaví aj vo farbách Dacie, čím by mohol doplniť modelový rad značky nielen na východ od nás (Rusko a spol.) ale aj u nás. Nakoniec, malé crossovery sú dnes populárne a tento by mohol konkurovať silnou stránkou Dacie – nízkou cenou. V Indii sa bude predávať za 300 až 400-tisíc rupií, čo je v prepočte 4 200 až 5 616 eur. Očakávať, že do našich končín príde s takto nastavenou cenou je pomerne naivné, ale zároveň cena nemusí byť výrazne vyššia. Veď Sandero začína na 6750 eur a to je o poznanie väčšie auto. V Indii ale platia menej prísne emisné normy, rovnako i menej prísne bezpečnostné predpisy. Po menších úpravách by sa auto mohlo ocitnúť v Európe. Skôr než 0,8 litrový motor použitý v Indii možno očakávať 0,9 litrový prepĺňaný benzínový agregát známy pod skratkou TCe.

Zdroj: Renault

V modelovom rade Dacie by sa zaradil na prázdne miesto pod model Sandero a menovite Sandero Stepway. Automobilka v segmente A nemá zastúpenie. V minulosti sa uvažovalo o preznačkovaní staršej verzie modelu Twingo. Crossover s nízkou cenou a na triedu väčším priestorom by ale mohol byť úspešnejšou voľbou.

Ján Hargaš
ZDROJ: Renault

Komentáre k článku


Stream naživo