2015-05-03 04:20:00
Škoda Octavia G-TEC
Škoda Octavia G-TEC
Zdroj: Ján Hargaš

Automobily s alternatívnym pohonom sú v Európe stále obľúbenejšie

Podiel automobilov s alternatívnym pohonom v Európe neustále narastá, i keď je stále veľmi malý.

Automobily s alternatívnym pohonom sú v Európe čoraz obľúbenejšie. V 1. kvartáli 2015 bolo takýchto vozidiel zaregistrovaných o 28,8 % percenta viac než v rovnakom období minulého roka. S odvolaním sa na údaje Združenia európskych výrobcov automobilov (ACEA) o tom informovala agentúra DPA.

Tieto vozidlá s počtom registrácií 144.421 stále tvoria len malý zlomok z celkového počtu áut. Pre porovnanie, v 1. kvartáli bolo v celej EÚ zaregistrovaných 3,5 milióna vozidiel.

Najlepšie sa v prvých troch mesiacoch darilo elektromobilom, ktorých počet sa medziročne viac než zdvojnásobil. Pozitívny vývoj zaznamenali aj registrácie áut s hybridným a plynovým pohonom.

Najväčší vzostup dosiahli registrácie vozidiel s alternatívnym pohonom vo Veľkej Británii (o 64,2 %), Francúzsku (o 33,9 %), v Taliansku (o 18,1 %) a Nemecku (o 11,3 %).

Dopyt po takýchto automobiloch bude v budúcnosti ešte väčší. Pomôže tomu napríklad aj očakávaný príchod nových efektívnejších batérií, ktoré by mohli jednak zatlačiť cenu elektromobilov nadol, no tiež zväčšiť ich dojazd, čím by mohli získať väčší predajný potenciál.

jh
ZDROJ: TASR

Komentáre k článku


Stream naživo