2015-04-16 16:15:00
SAAB PhoeniX koncept
SAAB PhoeniX koncept
Zdroj: autogaleria.hu, SAAB, thetorquereport.com

NEVS oficiálne ukončil reštrukturalizáciu. Začína sa nová éra SAABu?

Včera spoločnosť NEVS, vlastník automobilky SAAB, oficiálne ukončila reorganizáciu a môže opäť slobodne podnikať.

NEVS sa dostal pod nútenú správu a ochranu pred veriteľmi potom, čo automobilke vyschli čínske zdroje príjmov v auguste minulého roka. Reštrukturalizácia mala trvať tri mesiace, no NEVS ešte dvakrát požiadal o predĺženie tohto ochranného obdobia. Nakoniec sa s veriteľmi dohodol na vyplatení záväzkov a ukončení reštrukturalizácie.

Reštrukturalizácia je istý spôsob súdom nariadeného obdobia, kedy je spoločnosť chránená pred veriteľmi, no zároveň ju spravuje nezávislá organizácia (najčastejšie právnická firma), ktorá sa stará o to, aby mohli byť veritelia vyplatení bez toho, aby prišlo k zániku firmy. Ide teda zväčša o prácu s aktívami, majetkom spoločnosti. Ak sa podarí nájsť zdroje, reštrukturalizácia končí a spoločnosť môže opäť slobodne podnikať. Ak sa však zdroje nenájdu, prichádza bankrot, rozpredanie majetku a násilné vyplatenie veriteľov.

V tomto prípade však našťastie ide o prvý prípad – o ukončenie reštrukturalizácie a vyplatenie dlžôb.

NEVS je teda slobodný a môže rokovania s potenciálnymi vlastníkmi, či spolupracovníkmi dotiahnuť do úspešného konca. Očakáva sa, že v najbližších týždňoch až mesiacoch sa dozvieme o novom podnikateľskom pláne spoločnosti NEVS, a teda aj o novej forme financovania výroby automobilov. Zatiaľ je stále najpravdepodobnejšie, že bude mať NEVS nového majoritného akcionára - Mahindru, podelí sa o patenty súvisiace s platformou Phoenix – s čínskou automobilkou Dong Feng.

Aktuálne sa ale do diskusií zapojila ešte tretia strana, ktorej cieľom je v materskom závode SAAB v Trolhattane vo Švédsku vyrábať automobily. Zatiaľ nie je jasné akým smerom sa NEVS vyberie, no je celkom možné, že všetkými troma smermi.

V súčasnosti však NEVS nevlastní ani právo na používanie loga SAAB a ani právo na používanie mena SAAB. Má však všetky patenty bývalej automobilky SAAB vrátane modernej platformy Phoenix a tiež vlastní výrobný závod Trolhattan.

Ján Hargaš
ZDROJ: saabsunited.com, NEVS

Komentáre k článku


Stream naživo