2015-03-30 14:08:56
Citroen Cactus 1,2 VTi
Citroen Cactus 1,2 VTi
Zdroj: Ján Hargaš

V Trnave začnú do dvoch rokov vyrábať nový malý Citroën

Trnavská automobilka PSA Peugeot Citroën začne do dvoch rokov vyrábať úplne nový model vozidla Citroën.

Má sa vyrábať popri Peugeote 208 a Citroëne C3 Picasso ako tretie vozidlo. Na stretnutí s novinármi to v piatok oznámil generálny riaditeľ PSA Peugeot Citroën Slovakia Rémi Girardon. Nový model bude v začiatkoch vyrábaný exkluzívne len na Slovensku.

Nový Citroën má patriť do segmentu B, čo sú menšie mestské vozidlá, jeho komerčný názov automobilka zatiaľ drží v tajnosti. "Nový model nám umožní lepšiu vyťaženosť trnavského závodu a lepšiu vyváženosť v rámci troch zmien. Vytvára podmienky pre zvyšovanie kapacity závodu nad hranicu 300 tisíc vozidiel za rok. Prijímanie nových ľudí bude závisieť od jeho obchodného úspechu," povedal Girardon. Automobilka máva ročne približne 30 nevýrobných dní, čo je podľa neho dosť veľa.

Trnavský závod je momentálne schopný vyrábať 300 tisíc vozidiel ročne, vlani jeho výrobné linky opustilo 255 tisíc áut. V tomto a budúcom roku vedenie závodu plánuje vyrobiť 275 tisíc, v roku 2017 po nábehu výroby nového modelu až okolo 350 tisíc vozidiel.

Skupina PSA Peugeot Citroën vyčlenila na nový model 300 miliónov eur, z toho 80 miliónov eur do Trnavy. Trnavský závod mieni investovať do nových technológií prevažne v zvarovni.

Girardon sa vyjadril aj k ekonomickej situácii skupiny PSA, ktorá podľa neho neumožňuje zvýšiť v Trnave mzdy podľa požiadaviek odborárov. OZ KOVO trvá na paušálnom zvýšení tarifných miezd o 9 %, vedenie závodu to odmieta s tým, že skupina je posledné tri roky v hlbokej strate. OZ KOVO chce, aby situáciu riešil mediátor.

Spoločnosť PSA Peugeot Citroën Slovakia vyrobila v uplynulom roku cez 255 tisíc vozidiel. Trnavské výrobné centrum tak medziročne zvýšilo objem výroby o 2,7 %. Zároveň celková technická kapacita výrobného centra bola využitá na 85 %. Automobilka v Trnave stabilne vytvára 3,5 tisíc priamych pracovných postov. Strategickú investíciu na Slovensku oznámil francúzsky koncern v januári 2003. Jej celková suma už presiahla jednu miliardu eur.

jh
ZDROJ: SITA

Komentáre k článku


Stream naživo