2015-03-25 09:30:00
SAAB 9-3 Aero
SAAB 9-3 Aero
Zdroj: saabsunited, SAAB, NEVS

NEVS vyplatí veriteľov a následne ukončí reštrukturalizáciu. Budú nové SAABy?

Švédsky súd vo Vanesborgu schválil odpísanie časti dlhu vlastníka automobilky SAAB spoločnosti NEVS.

Konzorcium National Electric Vehicle Sweden (NEVS), vlastník švédskej automobilky Saab, urobilo ďalší krok k vystúpeniu spod reštrukturalizácie, keď švédsky súd schválil odpísanie časti dlhu, ktorý má NEVS voči dodávateľom. Informovala o tom agentúra DPA.

Spoločnosť NEVS, ktorá prevzalo SAAB pred necelými tromi rokmi, uviedla, že odpísanie časti dlhu bolo nevyhnutné na dokončenie rokovaní s budúcim vlastníkom. Po rozhodnutí súdu vo Vanersborgu NEVS zároveň oznámil, že proces reorganizácie, ktorý spustil v auguste minulého roka, plánuje dokončiť v priebehu pár týždňov.

NEVS zastavil výrobu v závode SAAB v máji minulého roka po tom, ako začal mať problémy s platbami dodávateľom pre bankrot svojho majoritného čínskeho vlastníka. Následne samotné konzorcium koncom augusta podalo pre nedostatok financií žiadosť o ochranu pred veriteľmi a predložilo plán reorganizácie.

Konzorcium NEVS prevzalo značku SAAB v júni 2012. Švédska firma oznámila bankrot v decembri 2011 po tom, ako nebola schopná zabezpečiť prevádzku a nájsť nových investorov. Vtedajším majiteľom bol holandský výrobca športových áut Spyker, ktorý SAAB kúpil v roku 2010 od americkej spoločnosti General Motors.

NEVS po prevzatí predstavil ambiciózny plán elektromobility s dočasným obnovením výroby modelu 9-3 sedan a následne ďalších. Plány sa nepodarilo naplniť, NEVS navyše prišiel o právo používania značky SAAB (používanie loga ani nikdy nemal) a dlho to vyzeralo, že SAAB definitívne skončí. Dnes sa zdá, že opäť svitá na lepšie časy. Nikto si však nedovolí odhadovať ako to nakoniec dopadne a či ešte niekedy niekto vyrobí nový SAAB. Po dokončení reštrukturalizácie by mal NEVS predstaviť svoje ďalšie plány a hlavne dokončiť prevzatie spoločnosti novým vlastníkom. Ten by mal zabezpečiť financie na opätovné spustenie výroby a vývoj nových modelov a technológii. Či to tak bude zistíme v priebehu roka. 

jh
ZDROJ: TASR, REUTERS, NEVS

Komentáre k článku


Stream naživo