2015-03-10 11:20:00
Lexus LF-SA Ženeva 2015
Lexus LF-SA Ženeva 2015
Zdroj: Lexus

ŽENEVA: Lexus LF-SA je mikro crossover s mimoriadne agresívnym vzhľadom

Lexus priniesol do Ženevy štúdiu malého crossoveru s veľkým egom a zaujímavým dizajnom.

Lexus LF-SA je štúdia malého mestského vozidla, ktoré by sa neskôr reálne mohlo dostať do výroby. SA v názve znamená Small Adventurer, čím chce automobilka poukázať nielen na odvážny vzhľad ale aj terénne schopnosti a „mestuodolnú“ kompaktnú veľkosť. Ide o crossover 2+2, ktorý dizajnový jazyk luxusnej vetvy automobilky Toyota – značky Lexus, obsiahol v malom vydaní. Je to ako zahustený Lexus NX so všetkými prvkami dizajnového jazyka L-finesse, ktoré však pôsobia omnoho intenzívnejšie.

Charakterovou črtou nových Lexusou a koncept LF-SA nevynímajúc je mohutný gril, ktorý je v tomto prípade navyše trojrozmerný. Lexus zároveň navrhol dizajn auta tak, aby pri svetle z rôznych uhlov vrhal rôzne tiene.

LF-SA má byť vozidlo zamerané špeciálne na vodiča. Sedadlá sa nedajú nastavovať, miesto nich sa nastavuje volant a pedále pre zlepšenie vodičovho zážitku (a zväčšenie priestoru vzadu). Malá kabína je síce ozaj malá, no cieľom dizajnu palubnej dosky je zabezpečiť, aby tak ako zvonka i zvnútra auto pôsobilo intenzívnejšie a väčšie než v skutočnosti je.

Zaujímavosťou je, že za dizajn interiéru je zodpovedný Jaromír Čech, automobilový dizajnér z Česka, ktorý sa podpísal pod viacero nových modelov značiek Toyota a Lexus.

Zdroj: Lexus

Automobil ponúka head-up displej, touch-pad v stredovom paneli a ďalšie pokrokové technológie.

Celkovo je mini Lexus iba 3 450 mm dlhý, 1700 mm široký a 1430 mm vysoký. Takto malým autom, chce Lexus ukázať záujem preskúmať oblasti trhu, v ktorých ešte nepôsobí.  

Ján Hargaš
ZDROJ: Lexus, carscoops

Komentáre k článku


Stream naživo