2014-12-02 13:50:00
SAAB 9-3 Aero
SAAB 9-3 Aero
Zdroj: saabsunited, SAAB, NEVS

Ázijský investor podpísal záujem o vstup do NEVS. SAAB je možno zachránený

NEVS včera predložil dokumenty pre predĺženie času na reštrukturalizáciu o tri mesiace. Von sa tak dostali info o rokovaniach.

Ako už býva zvykom, NEVS – teda spoločnosť vlastniaca patenty značky SAAB spolu s platformou Phoenix predložila na súd žiadosť o predĺženie času na reštrukturalizáciu – teda ochranu pred bankrotom.

Ak súd žiadosť odsúhlasí, a nemá dôvod urobiť inak, NEVS by sa malo podariť dokončiť rokovania s ázijským investorom, ktorý by vstúpil do vlastníckych štruktúr spoločnosti NEVS AB a stal sa majoritným vlastníkom.

Podľa informácií saabsunited.com ide o automobilku Mahindra, ktorá ziskom patentov SAABu cez NEVS získa možnosť vytvoriť novú luxusnú značku, ktorou by dokázala preraziť vo svete. Mahindra podľa týchto neoficiálnych informácií zároveň rokuje so spoločnosťou SAAB AB (letectvo a obranné technológie), ktorá vlastní značku SAAB.

Znamená to, že Mahindra chce znova oživiť SAAB a na základoch patentov a technických riešení a inžinierskeho potenciálu v NEVS uspieť v ostrej konkurencii v prémiových segmentoch. Aj keď sa teraz dostávame z oblasti faktov do oblasti zbožných želaní pre fanúšikovu švédskej automobilky SAAB je to rozhodne pozitívna správa.

Okrem toho chce NEVS predávať autá aj v Číne a k tomu potrebuje spoločníka z Číny. Tým by mal byť už dávno spomínaný DongFeng. Spoločnosti by v Číne vytvorili joinventure, kde by NEVS (s vlastníkom Mahindra) dodával technológie a DongFeng financie a výrobu v Číne.

Dohoda, ktorú mal NEVS uzavrieť s ázijským investorom v túto nedeľu zahŕňa okrem vstupu investora do vlastníckych štruktúr (emitovanie akcií tak, aby Mahindra získala väčšinu) a financovania výroby  zahŕňa aj preklenovací úver v hodnote 5 miliónov eur až do obdobia dokončenia kontraktu, čo sa predpokladá vo februári budúceho roka. O kontrakte musí ešte hlasovať správna rada potenciálneho nového vlastníka.

NEVS zastavilo výrobu v SAABe v máji tohto roka potom, ako konzorcium začalo mať problémy s platbami dodávateľom. Počet zamestnancov SAABu v tom čase ešte vlastník automobilky neznižoval a čakal na výsledky rokovaní so zahraničnými automobilkami. Následne však konzorcium samotné koncom augusta podalo pre nedostatok financií žiadosť o ochranu pred veriteľmi a predložilo plán reorganizácie.

Konzorcium prevzalo značku SAAB v júni 2012. Švédska firma oznámila bankrot v decembri 2011 potom, ako nebola schopná zabezpečiť prevádzku a nájsť nových investorov. Vtedajším majiteľom bol holandský výrobca športových áut Spyker, ktorý SAAB kúpil v roku 2010 od americkej spoločnosti General Motors.

jh
ZDROJ: TASR, saabsunited.com, NEVS

Komentáre k článku


Stream naživo