2014-11-20 16:35:00
Qoros 3 City SUV
Qoros 3 City SUV 2014
Zdroj: Qoros

Qoros 3 City SUV je tretí model čínskej značky. Predstavil sa v Guangzhou

Qoros je čínsko-izraelská automobilka, ktorá pripravila už tretí model. Tentokrát ide o malé SUV.

Segment SUV je nepochybne mimoriadne populárny a Qoros spravil krok správnym smerom, keď zamieril týmto novým smerom.

Nejde však o úplne novú koncepciu, Qoros 3 City SUV vychádza z tej istej platformy ako súrodenci. Najviac sa ponáša na Qoros 3 Hatchback. Je však vyšší, oplastovaný a pripravený na mierny terén.

Za dizajn vozidla je tak ako predtým zodpovedný celosvetový dizajnérsky tím vedený Gertom Volkerom Hildebrandom.

Qoros 3 bude ponúkaný so 17-palcovými zliatinovými diskami v štandarde, pričom bude možné dokúpiť 18-tky s názvom „Blade“. K dispozícii bude päť farieb a štyri stupne výbavy a auto sa ako súrodenci bude vyrábať v Číne.  

Pri premiére sa nehovorilo nič o pohone 4x4, no v danej kategórii to ani nie je nevýhoda, keďže väčšina konkurencie túto vymoženosť nemá.

Technika Podkapotou bude prakticky tá istá ako v prípade starších súrodencov. Pohonnou jednotkou bude výhradne prepĺňaný benzínový motor skonštruovaný v Rakúsku s obsahom 1,6 litra a s maximálnym výkonom 115 kW (156 k). Ten budú môcť zákazníci spriahnuť alebo s manuálnou, alebo dvojspojkovou prevodovkou. V oboch prípadoch ide o skrine so šiestimi prevodmi. Manuál dostanú zákazníci v Číne iba pri najnižšej výbave, inak bude prevodovka DCT štandardom.

Súčasťou čínskej špecifikácie je pochopiteľne čo najvyššia výbava a do tej neoddeliteľne patrí dotykový infotainment Qoros MMH (Multi Media Hub) a pokroková aplikácia zabezpečujúca totálnu konektivitu s okolitým svetom QorosQloud, ktorá bola už niekoľko krát ocenená rôznymi cenami.

Qoros 3 City SUV sa prezentuje aj slušným priestorom za druhým radom sedadiel. Kufor má mať veľkosť 403 litrov. V najnižšej výbave má City SUV manuálnu klimatizáciu, štvoricu reproduktorov s výkonom 100 Wattov, hŕbu odkladacích priestorov a airbagov.

Konštrukcia vozidla obsahuje tie isté bezpečnostné riešenia ako pri prvých dvoch modeloch, a preto netreba očakávať nič menej než plný počet piatich hviezdičiek pri crash testoch. Veď model Qoros 3 získal najlepšie hodnotenie bezpečnosti EuroNCAP v roku 2013. Pomáhajú pri tom štandardné prvky ako ABS, ESP a obvykli bezpečnostní asistenti.

Zdroj: Qoros

O premiére v Európe sa zatiaľ nehovorí, no je viac ako pravdepodobné, že premiéru zažije na Slovensku, keďže práve Slovensko je pre automobilku akousi bránou do Európy.

Prioritou pre značku zostáva Čína, Európa je ďalšia v poradí. S príchodom tretieho modelu môžeme očakávať výraznejšie rozšírenie značky Qoros v Európe, keďže práve SUV môže poskytnúť potrebné predajné nakopnutie na novom trhu. Pre väčšie rozšírenie je však kľúčové dokončenie predajnej a servisnej siete, ako i doriešenie chýbajúcich funkcií infotainmentu, ktoré sú zatiaľ dostupné iba pre zákazníkov v Číne. Európska špecifikácia zatiaľ nie je známa, otázkou pre ozajstný úspech v Európe je pochopiteľne naftová motorizácia, či na ňu Qoros dokáže odpovedať je zatiaľ len vo hviezdach...

 

Ján Hargaš
ZDROJ: Qoros

Komentáre k článku


Stream naživo