2014-10-23 17:55:00
Nissan Maxima a mierne
Nissan Maxima a mierne potrhaná kamufláž
Zdroj: KGP Photography

Fotografi prvýkrát pristihli na cestách nový Nissan Maxima

Veľká športová limuzína od Nissanu sa z konceptu po pol roku posúva do prototypu. Uvoľnite miesto, prichádza Maxima!

Pred vyše pol rokom sa konal autosalón v Detroite v USA. Aj keď sa hovorí, že jeho význam klesá v prospech automobilových výstav v New Yorku a v Los Angeles, automobilky ho stále považujú za mimoriadne prestížny a do novodobého mesta duchov - Detroitu privážajú svoje koncepty.

Tak urobil aj Nissan s konceptom Sport Sedan, o ktorom zistíte viac v tomto článku.

Sport sedan mal byť predzvesťou vlajkovej lode automobilky. Cieľom dizajnérov a konštruktérov bolo vytvoriť limuzínu so športovou siluetou a náložou Podkapotou. Nissan od ostatnej generácie modelu Maxima, ktorá sa ani na Slovensku nepredáva nemá v segemente limuzín žiadne zastúpenie.

Veľkou náplasťou na tento problém bola pochopiteľne luxusná vetva Nissanu Infiniti. Nie každému však zjav a politika Infiniti vyhovuje a Nissan chce opätovne získať zákazníkov aj v segmente veľkých sedanov.

Už Sport Sedan mal Podkapotou veľký benzínový šesťvalec do V s výkonom 300 koní a jedine automatickou prevodovkou CVT. Americkí novinári sa domnievajú, že Podkapotou konceptu by mohol byť veľký 2,5 litrový benzínový prepĺňaný štvorvalec, ktorý by mohol spolupracovať s elektromotorom podobne ako v Pathfinderi hybrid.

Už vyššie uvedené naznačuje, že Maxima nie je ladená príliš európsky, ale človek nikdy nevie, či sa v aute nejaký vhodný naftový agregát predsa len neobjaví. Nakoniec, Nissan má k dispozícii výborné motory Mercedesu, ktoré osádza do modelov Infiniti a keby bolo treba, vieme si Podkapotou tohto obra predstaviť aj 1,6 litrové dCi-čko od Renaultu.

Zdroj: Nissan, autoblog.com

Nebolo by to nič moc, lebo k tak  veľkému autu menší motor akosi nepasuje, no sami sme sa presvedčili, že aj pre ešte väčšie postačuje... Skrátka benzínový šesťvalec sa k veľkej siluete hodí viac, ale príchod do Európy a s tým spojenú potrebu naftového motora vylúčiť nevieme. Po čom by v takom prípade Nissan siahol je však „púhá“ špekulácia.

Sport Sedan na autosalóne v Detroite zaujal hlavne uplatnením nového dizajnového jazyka automobilky, ktorý bol pretiahnutý do extrému. Povestné Véčko začínajúce na znaku automobilky prechádza celým automobilom a dizajn má poriadne ďaleko od predchádzajúcej generácie.

Z dobre (alebo zle?) kamuflovaného vozidla možno odčítať, že Nissan sa snaží zachovať čo najviac prvkov, ktoré prezentoval na koncepte.

Ján Hargaš
ZDROJ: autoblog, KGP

Komentáre k článku


Stream naživo