2014-09-30 05:13:26
Paríž - logo autosalónu
Paríž - logo autosalónu 2014

10 najviac očakávaných premiér parížskeho Autosalónu 2014

Brány parížskeho autosalónu sa otvoria od 4. do 19. októbra – to je termín pre návštevníkov.

Novinári budú mať ešte dva dni predtým, aby si naživo ohmatali, s čím sa už virtuálne zoznámili vopred. Otázka je, či automobilky prezradili naozaj všetko a nechystajú nejaké prekvapenia „zo zálohy“, o ktorých netušíme. Možné to je, aspoň pri niektorých, hoci je to málo pravdepodobné. Vlastne – až realita na výstavisku Porte de Versailles ukáže, či sú tieto predpoklady správne.

Premiér – svetových, európskych aj tých národných-francúzskych bude viac ako dosť. Usporiadatelia očakávajú 100 svetových! Zamerali sme sa hlavne na tie autá, na ktoré sa upriami najväčšia pozornosť novinárov, aj verejnosti. A návštevníkov očakávajú v Paríži viac ako dosť. Veď pred dvoma rokmi ich bolo v halách Paris Expo vyše 1 231 000.

Je to približne dvakrát viac, ako bolo tento rok v marci v Ženeve. Skoro o 50 % viac ako minulý rok  v Tokiu (902 800), či vo Frankfurte (881 100). Neuveriteľné čísla, ktoré znamenajú, že Paríž nie je iba mesto módy, ale aj automobilov. A hoci je v poslednom čase zvykom, že automobilky už v predstihu predstavujú svoje novinky, ktoré budú vystavovať vo svojej expozícii, vidieť ich naživo je predsa len niečo iné.

Poďme na tie najočakávanejšie premiéry - aby bolo jasné, že nikoho neuprednostňujeme, zoberme to pekne po poriadku – abecedne.

Prehľad najočakávanejších premiér samozrejme nemôže obsiahnuť všetky novinky prezentované v Paríži, ale iba desatinu. V diskusii sa môžete vyjadriť, čo by ste radi vedeli o ďalších. Budeme totiž v Paríži priamo a môžeme sa pozrieť podrobnejšie na niektoré expozície.

Ferrari 458 Speciale Spider
Parížsky autosalón bude jednou z posledných akcií Luca di Montezemola vo funkcii šéfa Ferrari. Hoci sa premiéra 458 Speciale Spider zatiaľ na 100 % nepotvrdila, auto vychádza z vlani predstaveného kupé. 458 Speciale Spider má oproti základnému 458 Spider upravený vzhľad a silnejší 4,5-litrový vidlicový osemvalec s výkonom 445 kW.

Zdroj: Ferrari
Zdroj: Quattroruote Forums

Fiat 500X
O príchode ďalšieho člena rodiny modelov 500 sa hovorí už dlho, malý crossover 500X bude vari konečne odhalia v Paríži. Automobil dlhý približne 4,2 metra kombinuje dizajnové prvky modelov 500 a 500L, techniku pod karosériou zdieľa s Jeepom Renegade.

Jaguar XE
Jaguar sa vracia do strednej triedy a chce zabudnúť na niekdajší neúspech modelu X-Type. Preto XE dostal iné meno a modernú techniku ​​- modulárnu platformu Intelligent Aluminum Architecture (iQ [Al]), hliníkovú karosériu a funkciu Jaguar InControl Remote umožňujúcu ovládať auto na diaľku prostredníctvom mobilného telefónu.

Zdroj: Jaguar
Zdroj: Lamborghini

Lamborghini Asterion
Lamborghini sa v súčasnosti zameriava výhradne na výrobu superšportov, v Paríži však talianska automobilka predstaví niečo, čo by podľa zverejnenej siluety mohlo byť gran turismo s konfiguráciou 2 +2. Navyše sa špekuluje, že predstavený model (zrejme s menom Asterion) bude mať hybridný pohon.

Land Rover Discovery Šport
Discovery po novom nebude jediným modelom značky Land Rover, ale naopak celou rodinou áut. Ako prvý bude debutovať Discovery Šport, ktorý nahradí doterajší Freelander. Auto má vzhľad inšpirovaný luxusnými modelmi Range Rover, jeho interiér bude až sedemmiestny. K dispozícii bude s pohonom predných aj všetkých kolies.

Zdroj: Land Rover
Zdroj: Mazda, autoblog.com

Mazda MX-5
Štvrtá generácia roadsteru Mazda MX-5 sa vracia ku koreňom. Automobil je v porovnaní s predchodcom o niečo menší a predovšetkým ľahší. Kým dravý vzhľad auta už Mazda predstavila, techniku ​​pod kapotou zatiaľ tají - hovorí sa však o použití motorov 1,5 Skyactiv-G a 2,0 Skyactiv-G

Mercedes-AMG GT
Nové športové kupé z dielne AMG je nepriamym nástupcom modelu SLS AMG. Auto je v porovnaní s SLS AMG ľahšie a menej výkonné. O pohon sa postará štvorlitrový vidlicový osemvalec biturbo s interným označením M178, ktorý bude k dispozícii v dvoch výkonových verziách - s 340 kW a 375 kW.
Zdroj: Mercedes AMG
Zdroj: Renault

Renault Espace
Piata generácia Espace sa proti predchodcom zmení, nebude to už typické MPV, ale crossover. V skutočnosti je to ale marketingový trik, lebo tvary vychádzajúce z minuloročného konceptu Initiale Paris majú naďalej bližšie k MPV ako k SUV. Slovo crossover však teraz láka viac ako skratka MPV.

Škoda Fabia III
Asi nielen českých návštevníkov parížskeho autosalónu bude najviac zaujímať nová generácia Škody Fabia. Malý model bude mať šancu vziať väčšej Octavii titul najpredávanejšieho auta aj na slovenskom trhu. Kým hatchback už bol odhalený, v Paríži bude sláviť premiéru druhá karosárska verzia - kombi.
Zdroj: Škoda auto
Zdroj: Volkswagen AG

Volkswagen Passat B8
Strednej triede na európskych trhoch v súčasnosti vládnu vozidlá nemeckého luxusného tria, preto sa nový Volkswagen Passat bude snažiť viac konkurovať autám Audi, BMW a Mercedes-Benz. Ôsma generácia Passatu ponúka už v základe bohatú výbavu, nechýba v nej trojzónová automatická klimatizácia, parkovacie senzory, či zadné bočné airbagy.

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo