2014-09-24 13:46:44
Tesla Model S 85
Tesla Model S 85 kW/h Performance
Zdroj: Ján Hargaš, Jozef Vydra

Postaví Tesla Motors európsky závod na Slovensku? Už sa o tom rokuje!

Tesla Motors nedávno predstavila plány na svoju obrovskú továreň na batérie – Gigafactory. U nás by mohli stavať autá.

Už niekoľko mesiacov sa diskutuje o tom, že má Tesla Motors v úmysle postaviť závody na automobily v Európe a v Ázii. V súčasnosti má mini-závod v Holandsku, kde „zliepa“ rozdelené kusy áut dovezených z USA. Informácie uviedol portál biztweet.eu.

Tu by však išlo o reálnu stavbu automobilov so všetkým čo k tomu patrí. Už začiatkom roka sa v správach objavilo aj Slovensko, no dnes je jasné, že prebiehajú oficiálne rozhovory medzi zástupcami značky Tesla Motors a slovenskou agentúrou SARIO.

„Agentúra SARIO nadviazala kontakt so zástupcami spoločnosti Tesla Motors, ktorá v dlhodobom horizonte uvažuje o zriadení závodu v Európe,“ potvrdzuje Ladislav Bányai z Kancelárie ministra hospodárstva. „Potenciálnemu investorovi boli predstavené výhody umiestnenia závodu v Slovenskej republike. Keďže však ide o neukončený projekt, nemožno poskytovať bližšie informácie,“ hovorí Bányai.

Ako som už spomenul vyššie, Tesla o závode v Európe dlhšie uvažuje a Slovensko je jednou z alternatív. Pravdou však je, že ide o pomerne vzdialenú budúcnosť. Šéf Tesly Eleon Musk povedal, že na to, aby sa Tesle oplatilo postaviť závod v Európe, musí ročne predať viac než 160 000 áut iba na starom kontinente. V minulom roku predal zhruba 3400 kusov, takže je to dlhá cesta.

Každopádne nárastu predajnosti a potenciálnej stavbe závodu môže pomôcť pripravovaný Model X – elektrické SUV, a tiež menšia verzia Modelu S, ktorý by mal stlačiť cenu elektromobilu na úroveň 30 000 eur a konkurovať automobilom ako BMW 3 s konvenčným spaľovacím pohonom.

 

 

Ján Hargaš
ZDROJ: TASR, biztweet.eu

Komentáre k článku


Stream naživo