2014-09-04 15:29:15
Nová Mazda MX-5
Nová Mazda MX-5
Zdroj: Mazda, autoblog.com

FOTO: Takto vyzerá úplne nová Mazda MX-5. Je ľahšia, kratšia a...Vieme viac!

Mazda MX-5 bola dlho očakávaná a dlho utajovaná. Dnes sa odhalila celému svetu na troch miestach naraz.

Bolo to v Los Angeles v USA, v Barcelone v Španielsku a v Tokyu v Japonsku. Na svete existujú iba tri funkčné prototypy a môžete hádať, kde sa práve nachádzajú. Mazda MX-5 je legendárna najmä vďaka svojmu športovému vzhľadu a vynikajúcim vlastnostiam na ceste.

Mazda zatiaľ nepotvrdila kompletné technické informácie, no zopár sa už na povrch dostalo. V prvom rade je nová MX-5 až o 10 centimetrov kratšia, má najnižšie položené ťažisko spomedzi všetkých generácií a schudla až 100 kilogramov.

Už na prvý pohľad je jasné, že sa pozeráme na úplne nové auto, ktoré nielenže kráča v šľapajach predchádzajúcich generácií, no pridáva im ešte niečo navyše. MX-5 bola predstavená pri príležitosti 25 výročia uvedenia prvej MX-5-ťky.

Aj keď pochudla a skrátila sa, pomer váhy zostáva stále na úrovni 50:50. Koncepcia motor vpredu a zadný náhon zostáva zachovaný tiež, Mazda však prechádza k elektrickému posilňovaču riadenia. Pre vodičov, ktorí to chcú mať v rukách je to možno sklamanie, no môžeme si byť istí, že Mazda gumové riadenie určite nevytvorí. Zmeny sa taktiež dotkli interiéru.

Zdroj: Mazda, autoblog.com

MX-5 by sa mohla objaviť aj na nasledujúcom autosalóne v Paríži, na príchod do ulíc si však budeme musieť počkať ešte nejakú tú chvíľu.

Ak ide o motory, stále toho veľa nevieme. Šepká sa predovšetkým o súčasných motoroch 1,5 a 2,0 (Skyactiv G), pochopiteľne ide o benzínové agregáty. Jednapäťka má v súčasnosti 100 a dvojliter 120 koní, no pri MX-5 sa predpokladá podstatný nárast výkonu. Ako to však bude zostáva zatiaľ v utajení. Už teraz je jasné, že k dispozícii bude ako 6-stupňový automat tak i manuál.

V galérii nájdete ako oficiálne fotografie, tak i fotky z premiéry v Los Angeles od autoblogu.

Zdroj: Mazda, autoblog.com

Ján Hargaš
ZDROJ: Mazda, autoblog.com

Komentáre k článku


Stream naživo